Майонеза с руски произход

Фактът си е факт: майонезата е създадена именно от  френски готвач в испанския град Маон. А в началото на 19 век един  от семейството на известните френски готвачи Оливие е открил вариантa на майонезата с добавка на горчица. По-късно потомъкът на това семейство Люсиен Оливие е отишъл да живее в Русия, където е станал знаменит собственик на руски ресторанти. И именно провансалската майонеза е придавала чудесния вкус на създадената от Оливие национална руска салата, която в Русия се нарича „Оливие“. Ние ще се опитаме да направим сами този знаменит сос, който, уверявам ви, ще бъде много по-вкусен от купения  от магазина.
Ще са ни нужни:
150 – 200 грама зехтин, 2 жълтъка, по-малко от четвъртинка чаена лъжичка сол, половин супена лъжица прясно изцеден лимонов сок, четвъртинка чаена лъжичка червен пипер, желателно е също така да се добави 1 чаена лъжичка настъргана кора от лимон и четвърт чаена лъжичка смлян с кафемелачката сух естрагон.
Начин на приготвяне:
Леко посолените жълтъци се разбиват докато се разпенят. (Най-добре е да се разбиват ръчно, с механична бъркалка). И започваме бавно да наливаме рафинирания зехтин, който трябва да е със същата температура като тази на жълтъците (около 16-18 градуса), при което не преставаме да разбъркваме. Капка по капка добавяме лимоновия сок (без да преставаме да разбиваме). И отново се долива зехтин, но по-бързо, до пълното разбиване. След това се изсипва останалия лимонов сок, солта, пипера (и малко горчица) и разбиването продължава до получаване на напълно гладка майонеза. Авторите на сайта  SuperCook твърдят, че правилното ръчно разбиване на майонезата не само забележимо подобрява нейния вкус, но е и много просто – изисква не повече от 10 минути за приготвянето на половин литър майонеза.

Руски дневник