„Майданът” на Манежния площад претърпя провал

С ужасен позор завърши опитът на опозицията да организира в Москва и други руски градове „Марш срещу Путин”, който да завърши като истински Майдан на Червения площад – с коктейли „Молотов”, запалени автомобилни гуми и убийства на униформени – подобни рекламни „картинки” изпълваха социалните мрежи преди 18 май.

Впрочем, както се съобщава в медиите, в 21:00, 22:00 и дори в 23:00 Манежния площад се оказа…почти пуст. Там според очевидци, се събрали само десетки журналисти, блогъри и няколко активиста, един от които убеждавал събралите се в необходимостта от „кървав Майдан за прочистване на Русия”. Въпреки националистическата насоченост на акцията, той заявявя и необходимостта от връщането на Крим и ненужното намесване в действията на военните в силовата операция в Новорусия. От друга страна се появява група от хора с тениски с лика на Сталин, дошла на площада, за да прогони „Майдана”. Техният лидер, според портала „Евразия”, встъпил в спор и по-късно бил задържан.
анежен площад

Припомняме, че акцията на 18 май, която бе инициирана и разпространена от опозицията в социалните мрежи като „Марш срещу Путин”, активно бе анонсирана от украинските привърженици на Майдана и „новата киевска власт”. Те уговаряха руски граждани да „излязат на площада” и да „организират истински Майдан”. Ето обаче, че това не доведе до никакъв резултат и никой не дойде на площада.

червен площад

По-рано руската полиция заяви, че няма да допусне несъгласувани акции и протести.

Според „Комсомолская правда”, организаторите са хора, активно защитаващи мюсюлманските радикални организации и техните лидери.