Марин льо Пен пристига в Държавната дума. Снимка: Reuters

Марин льо Пен пристига в Държавната дума. Снимка: Reuters

Льо Пен: Няма повод за враждебно отношение към Русия

Публикувано от:

Ръководителката на френската партия “Национален фронт” Марин льо Пен, кандидат-президент на крайната десница, не вижда повод за враждебното отношение на властите във Франция към Русия, предаде ТАСС.

“Не виждам поводи, които да оправдаят днешното враждебно отношение на френските власти към Русия”, заяви тя на заседание на външнополитическата комисия в Държавната дума.

“Винаги смятаме, че Русия и Франция трябва да поддържат и развиват отношенията, които ни свързват от стари времена”, добави Льо Пен.

“Колкото до санкциите и моето отношение към санкциите (на ЕС срещу Русия – бел. ТАСС), знаете, че винаги сме били против санкциите. Смятам ги за несправедливи и нещо повече, за глупави”, подчерта тя.

“Не вярваме нито в дипломацията на заплахите, нито в дипломацията на санкциите, нито в дипломацията на шантажа, която ЕС напоследък прилага все по-често не само срещу Русия, но и срещу свои собствени членки”, отбеляза френският политик.

Франция вече не е изцяло суверенна страна, защото е делегирала на ЕС част от своите пълномощия, “поне що се отнася до търговските преговори и упражняването на дипломатически функции” – “а ЕС се държи в момента като противник на идеята, която отстояваме в своята политика”, заяви Льо Пен.

Русия и Франция трябва да обединят усилия в борбата с общите предизвикателства, по-специално с ислямския фундаментализъм. Русия дава безспорен принос за тази борба. Надявам се Франция да си възвърне суверенитета и вече да няма никакви поводи, за да се възпрепятства подновяването на руско-френските отношения, каза тя.

Марин льо Пен съобщи, че позицията й във връзка с конфликта в Украйна все така съвпада с позицията на Русия. “Винаги съм подчертавала в изявленията си ролята на ЕС за разрастване и задълбочаване на този конфликт”, каза тя.

“Днес в Украйна сме принудени да контактуваме с правителството, което незаконно дойде на власт в резултат на “революцията от Майдана” и сега бомбардира гражданското население на Донецк и Луганск. Това е военно престъпление и то би трябвало да възмути до крайност всички онези защитници на човешките права, които днес чуваме постоянно да правят съвсем различни изявления във френските медии”, поясни Льо Пен.

Но френското ръководство според нея “слуша на първо място американските си стопани”. “САЩ целят да предизвикат истинска война в Европа с това, че се канят да въоръжат Украйна. Те искат да докарат зоната на НАТО до руската граница. Те вече много години се опитват да засилят влиянието си в Източна Европа. САЩ се стремят Украйна да влезе в НАТО, същата цел преследва и днешното украинско правителство”, заяви Марин льо Пен.

/БТА/
Източник: dnes.bg