Лукашенко готов за война

На 29 януари белоруският президент Александър Лукашенко проведе 7-часова пресконференция. Той обяви „преформатиране“ на белоруската армия, понеже войната в Донбас може да се прехвърли на територията на Беларус, пише „Взгляд“.

С изказванията си, че войната в Донбас може да се прехвърли на територията на Беларус и Русия, може би президентът не преувеличава, както изглежда на пръв поглед. Ситуацията на фронта е такава, че може да се развие по най-лошия сценарий: разпалването на гражданската война в Източна Украйна може да прерасне в международен конфликт, в който да бъдат въвлечени съседните на Украйна страни.

На белоруските въоръжени сили е прието да се гледа с ирония. Това е свързано с факта, че никой не може да оцени тяхната боеспособност. След разпадането на СССР, в Беларус останаха големи запаси остаряла съветска бойна техника, а основно танкове. В същото време числеността на постоянния състав на въоръжените сили на Беларус е малък – около 50 хиляди души. Общите мобилизиационни ресурси на страната може да достигнат половин милион души, което е впечатляваща сила за региона. И ако всичко тръгне по най-лошия сценарий Беларус може да се превърне в съществена сила именно заради бронетехниката.

Никой не спори, че техническото снабдяване на белоруската армия е застинало някъде през 80-те и досега не се е обновявало съществено. А единственият полезен опит на офицерите на Беларус е от съвместните учения с руските войски. Но войните от последно време показаха, че ироничното отношение към остарелите видове техника, в частност Т-72 е неправилно. Да, Т-72 е по-слаб и от Т-90 и от „Абрамс“, но през последните 10 години доказа своята ефективност в регионални войни.