Луганск призова Русия, САЩ и Англия да възродят антифашистката коалиция

В Луганск се проведе митинг в памет на загиналите в Югоизточна Украйна. Хората призоваха лидерите на Русия, САЩ и Англия да възродят антифашистката коалиция, предаде ТАСС.

„Обръщаме се към лидерите на държавите-победителки, които пребориха нацизма през 1945 година, с призив да възродят коалиция, базирана на съвременна антифашистка и антинацистка идея. Такъв съюз от водещи световни лидери може да се превърне в непреодолима бариера за възраждането на фашизма, на човеконенавистническата идеология и кървавата политическа практика“, се казва в обръщението на митингуващите в Луганск.

„Ние сме сигурни, че вашето влияние и авторитет, без прилагане на никаква военна сила, ще принудят ръководството на Украйна да върне мира и окупираните територии на Луганска и Донецка народни републики. След това е необходимо да се осъществят комплексни мерки по денафикация и демилитаризаация на Украйна, както е станало през 1945 година в Германия“, се отбелязва в обръщението.

Митингуващите припомниха за предстоящата 70-годишнина от победата над нацизма и подчертаха, че тя е била постигната благодарение на усилията на великите държави, създали Антихитлеровската коалиция.

„Нашите бащи и дядовци са вярвали, че такава трагедия, такава световна катастрофа повече никога няма да се повтори. Но за нещастие през 2014 година се случи рецидив – внезапно пламна епидемия на „кафявата чума“ в Украйна,която е една от най-прекрасните и миролюбиви държави на земята. Днес тук се насажда атмосферата на възхваляване и величаене на нацистките престъпници, оправдания на техните злодеяния, страха и ненавистта към различни социални и етнически групи, а също и към съседните страни. Създават се частни армии и незаконни въоръжени групировки“, се казва още в обръщението.

Активистите на митинга-реквием също така посочиха факта, че властите в Киев реално разпалиха въоръжената агресия, която се води с нарушения на Женевската конвенция за защита на правата на мирно население в обстановка на военни действия. Пренебрегва се и резолюцията на Генералната асамблея на ООН и общопризнатите принципи за човечност с прилагане на тежка артилерия и авиация. При това, пленените са подложени на нечовешки мъчения, а мирни граждани страдат от грабежи и насилие от страна на украинските войници. Отвличат се и убиват журналисти. Нещо повече, след като е обявено примирието, в районите, в които се разполагали преди това украинските войски са намерени над 30 масови гроба с тела на мирни граждани със следи от зверски мъчения.

„Предвид всичко това, ние явно имаме работа с истинска нацистка политика. А както е известно, „Кафявата чума“ без своевременно лечение може много бързо да се превърне в пандемия“, се казва още в обръщението на хората от Луганск.