Лондон призна, че британските медии отново излъгаха

Руското посолство във Великобритания поиска от Лондон да изясни кой и защо е публикувал невярна информация за уж издаденото разрешение на британските пилоти да откриват огън по руските самолети в Ирак.

По-рано британският таблоид Daily Star, позовавайки се на неназовани военни източници, съобщи, че на британските пилоти е дадено разрешение в случай на заплаха за живота да атакуват руските самолети във въздушното пространство на Ирак.

Посолството на РФ поиска от британското външно министерство разяснения относно публикациите, нота с аналогично искане бе връчена от министерството на отбраната на РФ на военния аташе при посолството на Великобритания в Русия.

Министерството на отбраната и външното министерство на Великобритания опровергаха информацията.

„Все още остава въпросът: кой прави това и защо?“, се казва в съобщението, публикувано в акаунта на руското посолство в Twitter, отнасящо се към британското външно министерство.

„Руското посолство не е специалист по психоанализа“, добавят още от дипломатическата мисия на РФ.

Официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви на кръгла маса в Държавната дума на Русия, че информационната агресия на Запада на фона на операцията на ВКС на РФ в Сирия е достигнала безпрецедентно ниво.