В Донбас провъзгласиха Република Малорусия

Представители на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) обявиха във вторник създаването на Република Малорусия. Административния акт по обявяването на новата държава е прочетен в Донецк от заместник министър-председателя на ДНР, предава TACС, цитира ИА Фокус.
„Ние, представителите на бившите украински райони, обявяваме създаването на новата държава, която ще бъде правоприемник на Украйна. Именуваме държава си Малорусия, тъй като понятието Украйна е дискредитирано“, се казва в изявлението.
По-рано лидерът на ДНР Александър Захарченко направи изявление, в което изрази позицията, че е нужно създаването на нова държава на федеративен принцип, тъй като това „ще спре гражданската война и би предотвратило нови жертви“.
Според документа, освен от Донбас новата държава е подкрепена още от на Харковската, Дненропетровската, Запорожката, Херсонската, Николаевската, Одеската, Сумската, Полтавската, Черниговската, Киривоградската, Черкаската, Ровненската, Волинската, Тернополската, Ивано-франковската, Льовската и Киевската област, заедно със самия град Киев.
Съгласно конституцията на Малорусия, за столица е обявен Донецк, като Киев ще остане исторически и културен център.
Конституцията ще бъде приета в оригиналния си вид от Народното събрание, като ще е предшествана от широкомащабен референдум на регионално и федерално ниво.

Малко по-късно председателят на Народния съвет на Луганска народна република, Владимир Дегтяренко, опроверга участието на официални делегати на ЛНР в заседанието в Донецк, на което бе обявено създаването на Република Малорусия, предава Луганский информационный центр
„ЛНР не е изпращала свои официални делегати в Донецк за участие в заседание на представителите на регионите на Украйна. Нещо повече – дори не бяхме уведомени за намеренията да бъде проведено подобно мероприятие, този въпрос не е съгласуван с нас“, увери Дегтяренко.