Личните гардове на Путин на спа в Сапарева баня

Много скоро Сапарева баня може да стане любим курорт на руските прокурори и съдии. В полите на Рила ще се изгради медицински център за профилактика, рехабилитация и генетични изследвания, пише „Стандарт”. Още като се заговори за мащабния проект през лятото на миналата година, в курортното рилско градче разказваха, че на възстановителни процедури в Сапарева баня вече са били личните гардове на Путин.Бъдещият комплекс „Преображение“ в местността Света Богородица е проект на руския Фонд „Закон, справедливост и милосърдие“. Неговата дейност е свързана с осигуряване на социална и правна защита на служителите на руската съдебна система и техните семейства.

Фондът се покровителства от президента Владимир Путин и руския патриарх Кирил. Намеренията са бъдещият център да обслужва по 2000 човека на ден, а в него ще работят 300 специалисти и обслужващ персонал. Инвеститор е „Аква Трейтмънт“, съвместно дружество на община Сапарева баня и руския фонд, с капитал 35 млн. евро.

Хотелската част на балнеокомплекса ще разполага с 200 стаи и самостоятелни вили. Предвижда се част от тях да са предназначени и за хора в неравностойно положение.

Достъпни за посетителите ще са голям открит басейн и по-малки вътрешни с минерална вода, ще има зала с лечебни душове, зона с лечебни вани и басейни, солна пещера.

Лекарските кабинети ще са разположени в лечебно-диагностичен център, който ще ще има топла връзка с балнеоложката зона, ще разполага с аптека, педиатрия, както и с панорамно кафене градина. Инвеститорите твърдят, че подобен комплекс на Балканите няма, а в Европа аналог можело да се намери в Австрия.

Това не подлежи на съмнение, защото шефът на руския фонд Вадим Игоревич Поспелов, който вече е почетен гражданин на Сапарева баня, е откривател на лекарствени препарати за лечение на онкологични заболявания и диабет, но и виден експерт по генетика.

На своя рожден ден на 5 февруари тази година Поспелов лично присъства на официална церемония в Сапарева баня за полагане на първия бетон на Центъра „Преображение“.

В основите на обекта беше положена капсула с имената на представителите на инвеститора, изпълнителя на строителните дейности и на общината. Това всъщност беше втората официална церемония, защото на 30 декември миналата година беше направена първа копка на голата поляна.

Тогава Поспелов поради ангажименти в Русия отсъстваше, но иначе той е чест гост в България, защото фондът има и други проекти в България. Плановете са медико-рехабилитационният център в Сапарева баня да се завърши за две години. При първата копка изпълнителят на обекта Светослав Глосов каза, че това е едно сериозно предизвикателство, защото подобно нещо в България не е строено.

Той обаче е сигурен, че проектът ще бъде завършен в срок. Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов, който управлява курортната община в сърцето на Рила вече 15 години, е уверен, че интересът на общината е защитен с работните места и развитието на региона.

Горещите минерални извори впечатлили Поспелов преди 3-4 години. В края на 2011 г. фондът учреди с община Сапарева баня съвместното дружество „Аква Трейтмънт“. В началото на 2012 г. то беше регистрирано.

Общината апортира 30 декара имот на стойност 5,6 млн. лева. Руските пари в капитала на „Аква Трейтмънт“, чийто управител е Поспелов, бяха 16,8 млн. лева. В края на януари със съгласието на съветниците в Сапарева баня те бяха увеличени с левовата равностойност на 27 млн. евро.

Дружественият договор беше допълнен и с възможност за дейности в земеделието, овощарството и животновъдството. Съветниците дадоха съгласие съвместното дружество да започне процедура пред екоминистерството за издаване на разрешително за хидроложки проучвания..