Лидерът на НОВА АЛТЕРНАТИВА и екс министър на отбраната Николай Цонев: “Гафът на Шаламанов с „Визия 2020” е за оставка”

Паметник на героите от филма "Мимино", Тбилиси, 2011 г.

Подходът на Шаламанов към „Визия 2020” е недопустим за министър на отбраната
Вместо да опази, министър Шаламанов ще взриви отбраната на страната. Скандалът около „Визия 2020” доказа недопустимо държавническо безхаберие

– Г-н Цонев, как ще коментирате скандала около внесената на заседание на МС от служебния министър Велизар Шаламанов „Визия 2020 България в НАТО и в Европейската отбрана?
Решения по такива важни документи не трябва да се взимат от служебно правителство. Конституцията е отредила на служебните кабинети задължението да подготвят и провеждат избори. Вместо това министър Велизар Шаламанов се опитва да провежда политики по стратегически въпроси, които касаят сигурността на държавата за дълъг период от време. Друг е въпросът, че го прави и неподготвен. Недопустимо е в такъв важен документ да се съдържат крайни квалификации по отношение на една или друга чуждестранна военна сила! Това е не само непрофесионално, но и опасно. Не може лицето, на което е поверена държавната отбрана да ни вкарва в международни конфликти и вместо да пази тази сигурност и партньорските ни отношения, с лека ръка да ги застрашава. Чисто безумие е Велизар Шаламанов да обявива, че заради действията на Русия в Украйна България трябва увеличи огневата си мощ и да закупи ракети с по-голям обсег на действие. Още повече, че го казва един щатен служител на НАТО, какъвто е той. Не може да докараш премиера на страната до положение да признае открито, че заради тези твърдения е очаквал да има сериозни реакции от Русия. Ако е вярно, написаното в медиите, че Шаламанов е вкарал директно констатации от разработки на службите по срещата на върха на НАТО в стратегически публичен документ, трябва да си подава автоматично оставката.
– Да, но изказването на г-н Шаламанов бе подкрепено и от Президента Росен Плевнелиев?
Потресен съм от факта, че главнокомандващия на страната, г-н Президентът е подкрепил подобно отношение към «Визия 2020» и то като заявява, че дори не е чел работната версия. Отбраната и сигурността на страната не са шега работа и подобен подход на толкова овластени фигури е недържавнически.
– Преди години бяхте против назначаването на генерал Симеон Симеонов за началник на отбраната. Днес той изненадващо оглави листа на ДПС в София? Как ще коментирате?
Генерал Симеонов напусна поста «шеф на отбраната» преди два месеца и днес вече е в редиците на ДПС. Сами си отговорете на кого е била поверена отбраната на страната?!? Когато се правят такива сериозни назначения трябва да се внимава, а случаят «Симеонов» доказва, че се правят много грешни избори! Четох, че медиите го наричат предизборен «трофей» на ДПС, което не е достойна квалификация за един висш български офицер!
– Подкрепихте служещите в поделението във Враца, чието закриване бе на път също да взриви общественото мнение. Според Вас, защо случаят приключи толкова бързо и има ли вероятност след изборите отново да се посегне на това поделение?
Случаят с поделението във Враца е поредното доказателство, че хората, които взимат решения в страната, се водят не от професионални, а от други интереси. Какво имам предвид? Не може да закриваш поделение, специализирано да действа по време на бедствия и аварии и то в момент, когато страната е потопена от дъждове, хората бедстват, а никой не го е грижа за това. Да го правиш „от днес за утре”, без достатъчно аргументи и основания. Случаи като този доказват, че няма никаква стратегия за развитие на българската отбрана и сигурност, а важни и съдбовни за хората решения се взимат на парче, според настроението на някой властимащ. При такова управление на държавата, никой не е застрахован, че ако днес му се размине, утре няма пак да е на улицата и безработен.
– Вие също оглавихте нова политическа формация – партия НОВА АЛТЕРНАТИВА. Срещу какво се борите и какви цели си поставяте?
Нова Алтернатива е дългосрочен политически проект с ясна визия, която се основава на патриотичните и либерални ценности. Само по себе си това означава, че целите ни са насочени срещу статуквото. Близки са до хора, които ясно съзнават какво се случва в страната през последните години и не им е безразлично. Какво виждаме, когато се огледаме наоколо – политическа безпринципност, страх, липса на лична сигурност, пълна абдикация от държавността. Фалира голяма банка – никой не спазва закона и не търси изход за честния вложител; потопи заливат селата – единствено камерите на медиите са при хората; български офицери влизат в етнически партии, а корупцията е превърната в средство за препитание на некадърни политици. Чужди инвестиции няма, а българският малък и среден бизнес е „на колене”. „Големите” партии се оказват с малък капацитет да управляват, но с огромен апетит към властта. Липса на всякаква последователност и приемственост в управлението, държавата е оставена на автопилот. Въпросът е искаме ли да се возим в разбиващ се самолет без катапулти и парашути, или ще търсим изход за спасение? Политическата партия НОВА АЛТЕРНАТИВА обединява хора, които вярват, че такъв има!