Лидерите от ОДКС приеха 22 документа на срещата на върха в Кремъл

Лидерите от страните в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) – Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан приеха 22 документа на срещата на върха, която се състоя в Кремъл. Президентите на страните одобриха и специалното заявление в края на форума.

В заявлението президентите на държавите от ОДКС изразиха обезпокоеност от нарастващата опасност от тероризма, разпространението на екстремизма в Централна Азия, в това число с отчет на афганистанския фактор. Подчертава се също така необходимостта от възстановяването на мира в Украйна.

„Считаме за необходимо уреждането на преговорния процес между страните в конфликта, в това число и за приемането на извънредни мерки за преодоляване на последствията от хуманитарна катастрофа”, се казва в Заявлението на президентите на страните от ОДКС, подписан в края на днешната среща на върха.

В документа се отбелязва, че „особена загриженост предизвикват човешките трагедии, гибелта на хората, в това число и на гражданското население”.

В заявлението на лидерите на страните от ОДКС „изразиха загриженост от заплахата от използването на информационните и комуникационни технологии за намеса във вътрешните дела на държавите, както и с цел подкопаване на държавната стабилност”.

При това президентите на страните продължават да бъдат загрижени „във връзка с използването на територията на Афганистан на терористични и екстремистки групи за дестабилизиране на ситуацията на границата на зоната на отговорност на ОДКС”.

Встъпил в ролята на домакин на мероприятието руският президент Владимир Путин съобщи за плановете да използването на новата ракета-носител „Ангара” не само за нуждите на икономиката, но и за целите на отбраната.

„Днес се състоя първият успешен пуск на ракетата-носител „Ангара”, заяви Путин пред колегите си от страните в ОДКС.

„Ракетата ще се използва не само за нуждите на икономиката, което се разбира само по себе си, но и за подсилване на отбранителната способност на Русия, а това означава и на всички членове в ОДКС”, отбеляза той.

Путин уточни, че новата ракета ще е приложима за „системата за предупреждение за ракетно нападение, разузнаване, навигация, връзка и ретранслация на различни сигнали за нуждите на отбраната”.

Руският президент отбеляза, че изстрелването на „Ангара” е много важно събитие за Русия. „В течение на много години, в продължение на последните десет години ние активно работихме над разработването и стартирането на ракетата-носител от тежък клас „Ангара-А5” и днес бе реализирано първото й успешно изстрелване”, каза държавният глава, като уточни, че тази ракета ще може да извежда на ниска околоземна обрита апарати с тегло от 24 тона и до 4 тона на геостационарна орбита”.

„Това е голяма и сериозна работа, която в тази част от програмата е изпълнена”, констатира Путин.