Лех Валенса иска среща с Владимир Путин

Бившият президент на Полша Лех Валенса смята, че компромис между Русия и Европа ще бъде възможен, когато първата от двете страни обяви, че е готова на диалог, а втората започне да отчита националните интереси на Русия. Такова мнение изрази основателят на „Солидарност“ в интервю пред руския вестник „Независимая газета“, съобщава focus-news.net.

Независимая газета: Г-н Валенса, какви според вас ще са темите, с които можете да говорите с президента на Русия Владимир Путин?

Лех Валенса: Искам да поискам от Путин среща и да поговорим. Обичам решителните хора, които избират мъдри решения, но мъдростта не е прерогатив на един човек. Аз, разбира се, не знам дали той ще иска да говори с мен. Но ще пробвам. Русия е нужна на Полша, без нея не можем да направим нито една крачка нито в Европа, нито в света. Русия има своите интереси, но те трябва да се следват с интелект, не с танкове и окупация на територии. И тогава всички на колене ще отидат при Русия, Крим също. Русия е длъжна и трябва да бъде привлекателна страна. По всяко време на деня и нощта мога да говоря с Путин, било то в частен разговор или публично. Целта на диалога ни ще е интеграцията на Русия в Европа и на Европа в Русия. Важното е заедно да градим, да започнем диалог, а не монолог. На Путин трябва да му се даде шанс, да се чуят аргументите му. Русия има своите интереси, които ние трябва да уважаваме.

Независимая газета: А Крим? Русия няма да го даде, а Европа едва ли ще се съгласи той да остане руски?

Лех Валенса: Между Полша и Германия се е проляла повече кръв, отколкото между Украйна и Русия. А днес между нас няма граници. Баща ми загина във войната. Ако можех да говоря днес с него, бих му казал: „Тате, представи си, ние ликвидираме границите в Европа! Можеш ли да си представиш, че между Полша и Германия днес няма войници да охраняват границата?“ Нямаше да мога да довърша, защото той щеше да умре, този път от сърдечен удар. Затова и Русия трябва да вземе пример от Европа. Въпреки морето пролята кръв, ние заличаваме границите. И Русия трябва да направи същото.

Независимая газета: Как смятате? Дали падането на цената на нефта и икономическите санкции ще повлияят на руската политика?

Лех Валенса: По въпроса със санкциите е нужно да се прояви гъвкавост. Понякога те пречат на Путин, понякога точно обратното. През 80-те години бях на страната на санкциите срещу Съветския съюз, а после исках те да бъдат отменени. Защото първоначално помагаха на Полша, а после ѝ пречиха. Днес трябва да се разбере какви санкции са нужни, за да се върне Русия към общоевропейските стандарти. Русия е нужна и на Полша, и на Европа, и на целия свят. Но такава Русия, която ще се държи по приемлив начин.