“Легендата” и “Лабиринти на любовта” на София филм фест

Българският режисьор Владимир Щерянов ще участва с два филма в двадесетото издание на София филм фест. Всъщност това са последните му две творби.

Игралният “Лабиринти на любовта” е копродукция с Русия и е произведен през 2015 година. Продуценти са “Каро продакшън” от руска страна и българската “Бета лента”. Пет самостоятелни новели разказват за взаимоотношенията на хората в съвременния технологичен свят. Свързват ни телефони, компютри, Wi-Fi-дивайси, клетъчни мрежи, спътници… Струва ни се, че тези разнообразни средства могат да ни съединят моментално… И все пак, това са само технологии, нищо не може да замени живото общуване! Във филма участват млади български и руски актьори и актриси – Ралица Паскалева, Боряна Братоева, Тони Минасян, Антъни Пенев, Егор Тимцуник, Олга Михайлова и др. Яна Маринова си партнира със световната шампионка по карате киокушин Александра Маринова и със Сергей Бадюк – един от най-популярните хора в руското кино през последните години. Прожекцията в рамките на София филм фест ще бъде на 11 март от 18.30 в кино “Одеон”.

Документалният “Легендата” е вторият филм на Щерянов, който ще бъде представен на фестивала. Той е посветен на 70-годишния юбилей на Нешка Робева. През осемдесетте и деветдесетте години на 20 век нейните “златни момичета” печелят стотици медали на световни, европейски първенства и Олимпиади… През 2000 година най-титулованата българка, любимката на народа е принудена да прекрати работа в спорта и създава своя театрална трупа. Започва нов етап в нейния живот – тя поставя шоу спектакли, които стават моментално супер популярни в цяла България. „Два свята” е игран 29 пъти при препълнена Зала 1 на НДК – абсолютен рекорд. Година по-късно той става първият български спектакъл игран на Бродуей. Вече 15 години зрителите от десетки страни по света се възхищават от изкуството на Нешка, така както навремето се възхищаваха от нейните „златни момичета”. Съвсем скоро тя ще навърши 70 години и това не е за вярване!

“Легендата” ще има на София филм фест своята световна премиера на 13 март от 18.30 в кино “Люмиер”. На представянето на филма ще присъстват американският режисьор с български корени Тед Кочеф и неговата съпруга Лийфън Чънг, която е бивша гимнастичка, обучавана на времето от Нешка Робева.