ЛЕГЕНДАРНИЯТ ХОР „АЛЕКСАНДРОВ“ ГОСТУВА ПРЕЗ ЮНИ

Четири български града ще посрещат обновения състав на Ансамбъла за песни и танци на Руската армия „Александров“Варна 26 юни, Бургас – 27 юни, Пловдив – 28 юни, София – 29 юни. Концертите са част от голямото европейско турне, с което  световноизвестният ансамбъл отбелязва 90 години от създаването си. Интересът към турнето е огромен и Александровци пеят пред препълнени зали и стадиони в големи европейски градове.

За дългата си история ансамбъл „Александров“ се превръща в една от „марките“ на Русия. Емблематичен е колкото Кремъл, Ермитажа, Третяковската галерия и храма „Василий Блажени“. На турнетата им артистите са приемани от крале, президенти, министър-председатели. През 2004 г., например, е поканен във Ватикана да изнесе концерт по случай рождения ден на папа Йоан Павел II. Ансамбълът е носител на множество руски и световни награди.

В края на 2016 г., при самолетна катастрофа край Сочи загива елитът на ансамбъла – 64 души музиканти, солисти, хореографи, сред тях и главният художествен ръководител. Трупата, обаче, бързо се съвзема от огромната трагедията, която потриса целия свят. След кастинги за по-кратко от месец съставът му е възроден. Назначен е нов художествен ръководител – полковник Генадий Саченюк. На 16 февруари 2017 г. на сцената на Централния академичен театър на Руската армия е изнесен първия концерт на обновения ансамбъл.

В края на юни в България пристига именно обновеният състав на Александровци – 120 певци, танцьори и музиканти. На концертите си те ще представят най-популярния репертоар от руски народни и военни песни и ефектни народни танци –  от „Катюша“ и „Смуглянка“ до „Очи черние“ и „Вдоль по Питерской“.

Хорът на Ансамбъл „Александров“е признат за един от най-добрите мъжки хорове в света. Те носят автентичната руска музика до зрителите. Солистите в униформи много често провокират сълзи в очите на зрителите. Танцуващата група на ансамбъла пък – красивите девойки от балета и танцьорите играят танц със саби или увличат зрителите в ритъма на казачока.

Успехът на хора, солистите и танцовата група до голяма степен зависи от оркестъра на „Александров“, уникален по своето естество. Той изкусно съчетава руски народни инструменти – балалайки, байяни, хармоники с дървени и месингови инструменти.

Вече 90 години изпълнителите от военния ансамбъл пеят най-популярните руски народни и военни песни, танцуват народни танци и съхраняват руската хорова традиция. За рожден ден на ансамбъла се смята 12 октомври 1928 г. – денят, в който се е състояло първото му представянe в Централния дом на Червената армия в Москва. Тогава участниците са само 12 души. Но до средата на 30-те години на миналия век броят на членовете се увеличава до 300 души, а славата му се разпростира  далеч извън страната. Репертоарът му става огромен и включва повече от 2 000 произведения – народни песни и танци, духова музика, класически произведения, шедьоври на световната рок и поп музика. Създателят на хора Александър Александров е руски и съветски композитор, хоров диригент, народен артист със звание генерал-майор, автор е на музиката на химна на Русия.

Ансамбълът е награждаван многократно за значителни творчески постижения – орден „Червено знаме“, орден „За боеви заслуги“, орден „Червена звезда“ (Чехословакия), „Златен дискобол“ за най-добра грамофонна плоча и „Златен диск“ за рекорден тираж на грамофонна плоча (Франция), „Златен диск“ (Нидерландия), премия „Белите жерави на Русия“ и др.