Легендарният руски поет Евгени Евтушенко почина с послание за мир между Русия и САЩ

На 85-годишна възраст почина големия руски поет Евгени Евтушенко, той се спомина в САЩ, където живее от 1991 година.

„Преди пет минути Евгений Александрович отиде във вечността“, каза близкият му приятел Михаил Моргулис.

Поетът ще бъде погребан в гробището на писателското селище Переделкино в Москва, каквото е последното му желание. На 31 март творецът постъпи в болница в тежко състояние. Съпругата му Мария Новикова отказа да сподели повече подробности.

Първото си стихотворение Евгени Евтушенко публикува през 1949 година. Три години по-късно излезе и първата му стихосбирка. Тогава той стана най-младият член на съветския Съюз на писателите – неоспоримо признание за таланта му.

През 60-те години той бе един от изявените поети, участвали в поетичните рецитали в Политехническия музей, които бяха един от символите на „топенето на снеговете“ след сталинската епоха. На своите поетични рецитали, които са били много популярни в бившия СССР, Евтушенко събираше цели стадиони.

Една от най-известните му поеми е „Бабий Яр“ за изтребването на десетки хиляди евреи в Киев през 1941 година от нацистките окупатори.

В САЩ той преподаваше в Университета Тулса, Оклахома.

Евгений Евтушенко бе част от плеядата поети и бардове като Роберт Рождественски, Андрей Вознесенски, Бела Ахмадулина, Булат Окуджава и Владимир Высоцкий, които са емблематични за руската култура и духовност. Той бе последният жив представител на тази плеяда.

Разностранен талант, той имаше участие в киното като актьор и режисьор, бе и автор на стихове за рок опера.

Ден преди кончината той сподели своята мечта: възстановяване на мира и дружбата между Русия и САЩ, разкри още Михаил Моргулис, който е пометен консул на Беларус в Америка и ръководител на фонда „Духовната дипломация“. „С Женя често разговаряхме последните дни и вчера, ден преди да си отиде от тоя свят, той ми каза: „Миша, умирам, знам това“. Тогава го попитах иска ли да предаде нещо на хората, да оставиш някакво послание. Той се замисли, а след това доста емоционално каза: „Много бих искал да има мир между Русия и Америка, да се възстанови дружбата и всеки човек в тези страни да се чувства щастлив. А всичко останало съм казал на хората в стиховете си“.

Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий изразиха съболезнованията си за загубата на Евгений Евтушенко, редица руски политици и дейци на културата сториха същото и подчертаха незаменимата роля на поета.

В Италия редица литературоведи също реагираха на тъжната вест. Така например Агостино Банято, главен редактор на списание „Албатрос“ окачестви кончината на Евтушенко като „голяма загуба не само за руската, но и за цялата европейска култура“. Евтушенко бе носител на две италиански литературни награди на името на Джовани Бокачо и Гринцани Каву.

БГНЕС припомня, че Евгени Евтушенко е посещавал България неведнъж, той беше обичан и в нашите литературни и интелектуални среди и имаше немалко приятели сред тях.

Източник: БГНЕС, ТАСС