Почина космонавтът Игор Волк

Почина космонавтът Игор Волк

Публикувано от:

Броени дни след посещението си в Пловдив почина руският космонавт Игор Волк. Славният ас си е отишъл в навечерието на своята 80-годишнина, съобщава ТАСС, като се позовава на информация от общинската администрация на гр. Жуковский край Москва.

“На 3 януари почина Игор Петрович Волк. Игор Петрович бе представител на легендарното поколение летци-космонавти – човек с голяма сила, воля и мъжество, професионалист от най-висока класа, който направи много за развитието на отечествената космическа програма и за много големи научно-изследователски проекти. Изразяваме искрените си съболезнования на семейството, роднините, приятелите, колегите и близките на Игор Петрович, споделяме с тях скръбта от загубата”, се казва в съобщението на сайта на град Жуковски.

Игор Волк бе летец-изпитател на самолетите Су-27 и Су-27УБ, на свръхзвуковите МиГ-21, МиГ-23, МиГ-25, МиГ-29 и много други. През 1984 година Волк извършва полет на борда на космическия кораб “Союз Т-12” и до орбиталната станция “Салют-7”. Продължителността на престоя му в космоса е 11 денонощия и 19 часа.

Игор Петрович Волк е роден на 12 април 1937 година в Змийов. Той е заслужил летец-изпитател, получил право на пилотиране на всички типове самолети на въоръжение в СССР. Герой на Съветския съюз, носител на 5 държавни отличи и ордени, президент на международната асоциация „Земя и космонавтика”, полковник от запаса. Общият му нальот е над 7000 часа, половината в изпитателни полети. През годините се превръща в учебник за летците-изпитатели. Той пръв в света прави изпитания на поведението на самолетите при свръхкритични ъгли на атака.

Името на Игор Волк се свързва със странна среща с извънземни на екипажа от “Салют-7”. След cвaлянeтo нa гpифa „Ceĸpeтнo“ oт apxивитe нa cъвeтcĸaтa ĸocмичecĸa пpoгpaмa се разпространява информация, че по време на тази космическа мисия, еĸипaжът в състав Лeoнид Kизим, Oлeг Aтĸoв, Bлaдимиp Coлoвьoв, Cвeтлaнa Caвицĸaя, Игop Boлĸ и Bлaдимиp Джaнибeĸoв виждa гoлям oблaĸ oт яpĸo opaнжeв гaз c нeизвecтeн пpoизxoд. „Caлют-7″ влизa в нeгo и зaд илюминаторите яcнo се откроили 7 гигaнтcĸи фигypи, които според разказите на космонавтите, приличали на усмихнати ангели. Те cъпpoвoждaли ĸocмичecĸaтa cтaнция цели 10 минути.

Като президент на международната асоциация „Земя и космонавтика” Волк представи в Пловдив преди дни новия проект, по който работи – „Децата и авиацията”. Именно този фонд бе една от причините за посещението му в Пловдив и България. Фондът има за цел да създаде градче на бъдещето за развитие на авиацията и неговите създатели смятат, че страната ни е подходящо място това да се случи.

При посещението му в Пловдив Игор Волк загатна, че президентът на Русия Владимир Путин може да посети България през пролетта на 2017 г., за да се срещне с новия президент Румен Радев.