Лафланд: Самата идея за слаба Европа, притискаща Русия, е абсурдна

Франция изпитва сериозни икономически трудности, Гърция е на прага на излизането от еврозоната, а Великобритания рискува да излезе от ЕС. За икономически неустойчивата Европа съществуват много по актуални предизвикателства от конфронтацията с Русия. Това заяви британският политолог, директор на изследователските програми към Института по демокрация и сътрудничество Джон Лафланд в интервю за RT.

„Самата мисъл, че хората, допуснали толкова грешки и постигнали изключително провалени резултати в собствената си политика, се опитват да заплашват Русия или когото и да било, може само да ни разсмее“, отбелязва политологът. Според него наличието на множество проблеми вътре в Европа може да се превърне във фактор за стоплянето на отношенията между Брюксел и Москва.

Лафланд обръща внимание и на изказванията на Оланд, в които френският президент заяви, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени, ако бъде постигнат прогрес в ситуацията в Украйна.

„Смятам, че тези думи означават, че Франция възнамерява да поеме инициатива за деескалиране на напрежението (между Русия и Европа), иска  да постигне отмяна на санкциите, а също така е заинтересована в това да извърши сделката с „Мистрал“-ите. <…> В момента ние виждаме, че Франция започва да заема относително традиционна позиция във външната политика, доближавайки се до модела за приятелски отношения с Русия. Тези изказвания (на Оланд) навяват оптимизъм“, предполага политологът.