Латвия посочи условията за отмяната на санкциите срещу Русия

Латвия посочи условията за отмяната на санкциите срещу Русия

Публикувано от:

Министърът на външните работи на Латвия Едгар Ринкевич не изключва варианта за отмяна на санкциите срещу Русия, съобщава „Звезда“.

„Ако ситуацията се промени към по-добро, то тогава със сигурност ще има основание да се говори за смекчаване или отмяна на санкциите. Ако не, този политически инструмент ще остане в сила“, заяви латвийският външен министър.
По думите на Ринкевич, урегулирането на украинската криза остава приоритетна външнополитическа задача за латвийските власти.

По-рано за отмяна на антируските санкции заяви и президентът на Франция Франсоа Оланд. Той смята, че „руският президент Владимир Путин вече е платил достатъчно за действията си в Източна Украйна“. При това Оланд подчерта, че задължително условия за отмяна на санкциите ще послужи прогресът в урегулирането на кризата в Украйна. Позицията на френския президент също така бе подкрепена и от министъра на външните работи на Финландия Ерки Туомиоя.

Напомняме, Латвия официално поема председателството на Съвета на ЕС. Ръководството на Европейската комисия пристига днес в Рига за официалното откриване на латвийското председателство на Съвета на Европейския съюз. Неформално, Латвия пое задачата още на 1 януари. Страната е втората балтийска държава след Литва, която поема председателството на Съвета. Латвия беше приета в Евросъюза и НАТО през 2004 г. и вече е част от Шенгенското пространство и Eврозоната.