„Лада Нива” за Хелмут Шмит

Редица секретни документи от московските архиви, с които се е запознало немското списание Der Spiegel, свидетелстват, че Москва не е искала да провежда Олимпиада-80, съобщава руското издание Inopressa. На 25 декември 1975 г. генералният секретар на ЦК КПСС Леонид Брежнев написал по повод на предстоящото мероприятие „по някакъв странен начин все пак взехме решение за провеждане на Олимпийските игри. Те струват колосални средства, и, може би, все още има смисъл да ги отменим. Освен това остава опасността от терористични актове и скандали, които могат да навредят на репутацията на Съветския съюз”.

Това означава, пише в материала си Матиас Шеп, че на тогавашния руски държавен глава му се е налагало да мисли за терористични актове не по-малко отколкото на днешния руски президент Путин.

Освен това, както на Путин днес, така и на Брежнев тогава му се налагало да се бори с реакцията на западните страни. Както е известно, през декември 1979 г. съветските войски влязоха в Афганистан и 42 държави, сред които САЩ, Япония и ФРГ, решили да бойкотират Олимпиадата.  Брежнев особено искал да преубеди Хелмут Шмит и решил да направи това с помощта на подарък – автомобил „Лада Нива”, който във ФРГ струвал 16 хиляди марки. Решението било взето именно за „Нива”, тъй като Шмит имал вила  на място, до което пътищата били доста лоши, а освен това съпругата на Хелмут Шмит изучавала блатни растения..

error: Съдържанието ни е авторско!