Лавров: Целта на санкциите е да бъде променена Русия, а не да се реши кризата в Украйна

Русия няма да съгласува никакви условия за отменяне на санкциите на САЩ и ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю по руския телевизионен канал НТВ. Той подчерта, че Русия повече от всеки друг допринася за решаването на украинската криза.

Москва настоява напълно да бъде изпълнен текущият договор за стратегическите настъпателни оръжия (СНО), заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Американците много искат да подновят преговорите за по-нататъшно съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия”, – каза министърът.

Въпреки това Лавров отбеляза, че първо трябва да бъде изпълнен подписаният през 2010 г. договор за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на СНО.

***

Изход от кризата в отношенията между Москва и Киев задължително ще бъде намерен, смята руският външен министър Сергей Лавров.

Той подчерта, че Русия не може да изгуби Украйна, доколкото това не само превзела властта група лица, нацисти вандали, но и братски народ, с общ език, литература, културни и светогледни корени.

Москва ще направи всичко възможно за реализирането на Минските споразумения и договорености, постигнати през април в Женева, когато Украйна пое задължението да започне конституционна реформа, каза той.

Той отбеляза, че Западът не използва влиянието си върху Киев, за да го убеди, че няма алтернатива на мирния процес.

***

Руският външен министър Сергей Лавров нарече „консуматорски” и „имперски” подхода на Вашингтон към международните отношения, като изрази убеденост, че позицията неизбежно ще бъде коригирана.

По думите му американците смятат, че са в правото си да наказват страни, които постъпват не според желанията на Вашингтон, и да искат от тях сътрудничество по жизнено важни за САЩ и съюзниците им въпроси.

Лавров смята, че Държавният секретар на САЩ Джон Кери разбира настойчивостта на тези опити. Министърът отбеляза, че отношенията между Русия и САЩ все още са сложни, а по редица направления са в задънена улица.

***

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че целта на западните санкции е да накарат Русия да промени позицията си по ключови въпроси, а не да решат кризата в Украйна.

По думите му такова поведение е от „миналия век, миналата епоха, колониалното инертно мислене”. Министърът подчерта, че западните политици не говорят за смяна на режима в Русия, макар че някои от маргиналите в Европа подхвърлят и такива фрази.

Той смята, че кризата в Украйна можеше да бъде избегната, ако беше съгласуван предложеният от Москва договор за европейската сигурност.

***

Русия няма да съгласува никакви условия за отменяне на санкциите на САЩ и ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал НТВ.

Той подчерта, че Русия повече от всеки друг допринася за уреждане на кризата в Украйна. Той припомни, че Минските договорености са резултат от инициативите на Путин и Порошенко.

„Сега, използвайки всички наши връзки, ние действаме за добросъвестно изпълняване на тези договорености. А западните колеги не ползват много влиянието си върху Киев, за да го убедят в безалтернативността на посоката, която беше съгласувана между тях и опълченците”, – отбеляза Лавров.

 

/Гласът на Русия/