Лавров: Украйна готви нов опит за силово разрешаване на конфликта

Русия разполага с информация, че украинските военни подготвят нов опит за силово разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Това заяви в понеделник руският министър на външните работи Сергей Лавров след среща с латвийския му колега Едгарс Ринкевич.

„Ние разполагаме с информация, много тревожна информация, че военните подготвят нов опит за силово разрешаване на конфликта“, заяви Лавров.

„Това би било катастрофа“, допълни той.

Според руския външен министър Русия разчита на това, че чуждите партньори ще окажат влияние върху Киев с цел да не бъдат допуснати опити за силово разрешаване на конфликта в Донбас.

„Конфликтът в Украйна не може да бъде разрешен чрез силови средства“, подчерта той.

„Ние „нормандският формат“ на този етап разглеждаме като формат, разрешаващ главната задача, а именно способстване на началото на пряк диалог, подписването на минските споразумения. Разчитаме на това, че днешната среща в Берлин ще помогне да стимулирането на пълното всестранно изпълняване на всичко това, което бе договорено. Разбира се, този формат не може сам да се занимава с изпълняването на тези договорености. С това трябва да се занимават преди всичко страните в конфликта – украинските власти и представителите на Донецка и Луганска области“, заяви още Лавров.

Според него Москва счита за най-важно началото на пряк диалог за конституционна реформа в Украйна.

„Според Русия, при цялата важност на различните външни формати, най-важно е началото на истински пряк общонационален диалог по конституционната реформа с участието на всички региони и политически сили в Украйна с цел да бъде постигнато национално примирие. А след това трябва да бъде достигнато национално съгласие за това, в каква държава всички украинци ще се чувстват комфортно и безопасно“, отбеляза още руският министър.

Той подчерта още, че споровете относно линията на съприкосновение в Югоизточна Украйна са контрапродуктивни.

„Не бива де се допуска споровете заради няколко километра да попречат на по-широкия политически диалог“, каза той.