Лавров: Украйна готви ново настъпление

Разтревожени сме от хода на събитията в последните дни, коментира руският външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров изрази подозрения, че Киев готви ново военно настъпление срещу проруските бунтовници в Източна Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Водените в последно време боеве в близост до пристанищния град Мариупол и държания от бунтовниците град Горловка поставиха под още по-голямо напрежение крехкото примирие между украинските правителствени сили и сепаратистите.

„Разтревожени сме от хода на събитията в последните дни, които силно напомнят подготовка за по-нататъшни военни действия“, каза Лавров на пресконференция, която даде заедно с гостуващия в Москва ирански външен министър. Лавров обвини Киев, че нарушава условията на минските споразумения от 12 февруари.

Срещата в Минск
Срещата в МинскAP

„Така беше и през август м.г., когато украинските войници получиха заповед да атакуват. Така беше и през януари т.г., когато се направи пореден опит ситуацията да се реши със сила“, каза руският министър. Тук няма място за експерименти, а просто трябва да се изпълняват договореностите от Минск, добави той.

Лавров отбеляза, че съгласуваното изтегляне на въоръжение от линията на съприкосновение не е било подписано на срещата на Контактната група за Украйна, защото Киев в последния момент променил позицията си и се отказал от предварително договорени неща.

Русия се надява, че на срещата на Контактната група и нейните подгрупи следващата седмица ще може да се преодолее тревожната ситуация в Украйна и ще се улесни организирането на диалог между Киев, Донецк и Луганск, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че такива преки преговори са сред договореностите от минските споразумения.

„Украинската страна постоянно се опитва било да избегне такива контакти, било да наложи подход, съгласно който всички въпроси трябва да се решат без Донецк и Луганск, а те само да бъдат изправени пред свършен факт. Всичко това навежда на доста тревожни размисли. Все пак се надявам, че планираната за следващата седмица поредица от срещи в Контактната група и нейните подгрупи ще преодолее склонността на Киев към отказ от пряк диалог“, отбеляза руският външен министър.

Двама украински войници бяха убити, а седем са ранени в боеве през последните 24 часа, съобщи украински военен говорител, цитиран от Ройтерс.

В тези боеве в района на Донецк и около Мариупол са били убити и седем цивилни, а най-малко шестима са ранени, предаде Франс прес, позовавайки се на представители на Киев и на ДНР

Източник: livenews.bg