Лавров: Страните, разпалващи конфликти, трябва да понесат отговорност за проблема с бежанците

Бюрократичният подход в разрешаването на въпроса с бежанците няма да сработи, тъй като причините за този проблем са политически. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с заместник-председателя на Еврокомисията Кристалина Георгиева, предаде ТАСС.

„Справедливостта изисква страните, отговорни за разпалването на конфликтите, да носят по-голяма отговорност за оказването на хуманитарна помощ“, подчерта Лавров.

Кристалина Георгиева е на посещение в Москва в качеството си на съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарната помощ.

Руският външен министър подчерта, че причините за проблема с мигрантите в ЕС са политически и бюрократичният подход към разрешаването на въпроса няма да сработи.

„Ние се радваме да посрещнем в Москва Групата на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарната помощ. Пред вас стоят изключително отговорните задачи да подготвите препоръки за Световната среща на върха по хуманитарните въпроси, която ще се проведе през 2016 г. в Турция. Задачите за анализ на сегашното положение на нещата в сферата на хуманитарната помощ са изключително сложни“, отбеляза Лавров.

„Разликата между потребността от хуманитарна помощ и общото количество хора нуждаещи се от нея от една страна, и наличието на средства за удовлетворяването на потребностите постоянно нараства“, констатира руският външен министър.

„Разбира се, има изкушение просто да се гледа колко не стига (за хуманитарната помощ – бел. ТАСС) и да се поръча на правителството да задели допълнителни средства. Чувал съм, че някои дори предлагат това да бъде задължително, – каза Лавров. – Но такъв механичен подход няма да сработи. Вие разбирате това по примера на опитите на ЕС да разреши по подобен начин проблема с бежанците“.

„Във всеки случай такъв подход тук не може да работи, защото корените на проблема са политически“, добави Лавров.

По думите му, политическият анализ на съществуващата статистика показва, че най-големият дял от нуждаещи се от хуманитарна помощ са жертвите на различни конфликти. „Затова е много трудно, разглеждайки ситуацията, да избягаме от необходимостта да анализираме причините за възникването на допълнителните потоци от бежанци“, посочи руският министър.

„Справедливостта изисква страните, отговорни за разпалването на конфликтите, да носят по-голяма отговорност за оказването на хуманитарна помощ“, подчерта той.

Лавров заяви готовността на Русия да съдейства в работата на Групата.

В периода от януари до септември 2015 г. броят на мигрантите в европейските страни е 351,3 хил. души, от които близо 200 хил. са пристигнали през Средиземно море. Особен отзвук в медиите този проблем получи след като в Австрия бяха открити в камион телата на 70 сирийски бежанци. Общо през тази година при опит да стигнат до Европа са загинали 2,6 хил. души. Според оценки на специалисти, притокът на мигранти в страните от Евросъюза до края на годината може да достигне 1 млн. души.