Лавров след срещата с Кери: Желание да работим заедно има

Русия и САЩ имат желание да работят заедно, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с американския държавен секретар Джон Кери, предаде РИА Новости.

„Желание да работим заедно има и по линия на дипломатическите ведомства, и по линия на военните. Мисля, че колкото повече и по-редовно се обсъждат тези въпроси на професионално ниво, толкова по-лесно ще бъде разрешен сложният проблем, който стои пред всички нас“, каза руският министър пред телевизия „Россия 1“.

Лавров заяви също и за близостта на позициите на Русия и САЩ за борбата срещу ИДИЛ.

„Позициите са достатъчно близки. Джон Кери днес потвърди, че единствената цел на САЩ и на създадената от тях коалиция е борбата с терористите и борбата с Ислямска държава. Това е и нашата цел. И единственото, което засега не се получава в плана на сближаването на позициите, това са практическите изводи от тази обща цел. Нашето убеждение е, че действията трябва да бъдат изградени върху стабилната основа на Устава на ООН, със съгласието на съответните държави и при подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. САЩ считат, че тяхната коалиция не се нуждае от подобен род одобрение от страна на Съвета за сигурност на ООН. И при това, според нас, това е гарантирано нарушаване на международното право“, каза Лавров след срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери.