Лавров: САЩ и Русия не водят никакви тайни преговори за Сирия в Женева

Русия и САЩ не водят никакви тайни преговори за Сирия в Женева, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Никакви тайни преговори между РФ и САЩ не се водят. Има нормален режим на работните консултации, както и сътрудничество между двете страни в рамките на Международната група за подкрепа на Сирия, където РФ и САЩ са съпредседатели, а също и в рамките на създадените към тази група целеви подгрупи по примирието“, отбеляза Лавров.

Министърът съобщи още, че сирийските правителствени войски не работят срещу опозицията, приела примирието, включително и под Алепо.

„Правителствените войски, които подкрепят руските Въздушно-космически сили (ВКС) в Сирия, не работят срещу тази част от опозицията, приела условията за примирието. При подкрепата на ВКС на РФ сирийската армия работи срещу терористите“, отбеляза руският външен министър.

По думите му в САЩ и Турция има много желаещи да работят над „План Б“ за Сирия и да свалят от власт президента на страната Башар Асад.

„Въпреки опроверженията, които прозвучаха от Вашингтон – включително и от държавния секретар Джон Кери, – над такъв „План Б“ има много желаещи да се мисли, – каза той. – Ако не в самото сърце на Пентагон, то поне в региона. Ще спомена в частност Турция, която не спира с опитите си да се намеси по силов път“.

„Предлагат се различни идеи: за създаване на безполетни зони, зони за сигурност. Много е тревожен фактът, че в ЕС, където не могат да не разбират, че това е просто опит да се прикрие възможната турска агресия срещу Сирия, не пресичат подобни стремежи на Анкара и дори се опитват в известна степен да ги прикриват“.

Според Лавров всичко това ще завърши зле. „Това е неприемлив опит да се дискредитират решенията на Съвета за сигурност на ООН, да се попречи на изпълнението им и след това отново да се реализира неподкрепеният от международната общност сценарий. Това е погубен сценарий за целия регион“, подчерта руският външен министър.