Лавров: САЩ искат от ЕС удължаване на санкциите срещу Русия

САЩ искат от страните от Евросъюза да удължат санкциите срещу Русия на Съвета на ЕС на 17-18 декември „без каквито и да било дискусии“. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианските медии, предаде ТАСС.

„Американската инициатива“

„Знаем, че американците в момента обикалят из всички столици в Европа и искат след няколко дни, когато Европейският съвет се събере, санкциите задължително да бъдат удължени без всякакви дискусии“, каза той.

 Руският външен министър припомни, че „европейските санкции бяха въведени в решаваща степен по искане на САЩ“.

„Джо Байдън навремето се хвалеше, че именно американската инициатива и американците са „огънали“ Евросъюза, – отбеляза той. – Това е решение, което ние не коментираме. Ние дълбоко съжаляваме за това“.

„Не можехме да не реагираме, – продължи министърът. – Преди всичко, ние реагирахме между другото, не просто, за да направим нещо напук на Евросъюза. Обяснихме това много просто: сред тези предприятия и структури, върху които бяха наложени едностранните санкции на САЩ, Евросъюза и редица други държави, бяха и нашите финансови учреждения, в това число учреждения, кредитиращи селскостопанските производители“.

„Когато им отрязаха финансирането, възможностите им да кредитират нашите производители на селскостопански продукти рязко се съкратиха, което създаваше недобросъвестни конкретни предимства за износителите на храни от западните страни, на които възможностите за кредитиране по никакъв начин не се понижиха, – разясни Лавров. – Ето това беше причината“.