Лавров: Санкционната политика на ЕС не допринася за създаването на пълноценно сътрудничество с РФ

На среща с посланиците на 28-те държави-членки на Евросъюза и ръководителя на представителството на ЕС в Москва руският външен министър Сергей Лавров обърна внимание на това, че „санкционната политика на натиск на Европейския съюз не допринася за установяването на взаимодействие между РФ и ЕС в политическата и икономическата области“.

„Въпреки днешните трудности в отношенията между Русия и ЕС, страните проведоха предметно обсъждане на широк кръг от въпроси в сферата на двустранните отношения, – отбелязаха от МВнР на РФ след срещата. – Представителят на руското външнополитическо ведомство обърна внимание на това, че санкционната политика на натиск на ЕС по никакъв начин не допринася за установяването на пълноценно взаимодействие между Русия и ЕС в политическата и икономическата области, включително и в сферата на енергийното сътрудничество, което започна да изпитва трудности на фона на украинската криза“.

Лавров „изрази безпокойството си във връзка със ситуацията в Украйна и призова ЕС активно да съдейства на пълното и безусловно изпълняване на Минските споразумения“.

От руското външно министерство отбелязаха още, че са били „засегнати и някои други актуални международни проблеми, и по-точно, ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка“.