Лавров: РФ се обявява за това, новият генерален секретар на ООН да бъде представител на Източна Европа

За поста на генерален секретар на ООН вече има няколко кандидата от източноевропейските страни, съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров в ексклузивно интервю пред първия заместник-генерален директор на ТАСС Михаил Гусман за филма от поредицата „Формулата на властта“ „Обединените нации – 70 години“.

„Ако говорим за избирането на нов генерален секретар на ООН, ще отбележа, че ние много уважаваме Пан Ки-мун, ние сме в добри отношения, той неведнъж е бил в Русия, с него също така много пъти се е срещал президентът Владимир Путин, – отбеляза Лавров. – Но през следващата година приключва вторият му мандат и съгласно Устава на ООН, той не може да бъде преизбран“.

„Възниква въпросът да се осигури необходимата универсалност и справедливост по отношение на географската принадлежност на ръководителите на секретариата“, поясни министърът. Той отбеляза, че този пост неведнъж са заемали представители на Западна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. „Но нито веднъж не е била представена официално съществуващата още от съветски времена Източноевропейска регионална група“, отбеляза руският външен министър.

Лавров припомни, че в ООН са били създадени пет групи: Азиатска, Латиноамериканска, Африканска, Западноевропейска (където влизат САЩ, Австралия и Нова Зеландия) и Източноевропейска. „Тези групи първоначално са замислени не за някакви съгласувания по политически въпроси, а за това по-ефективно и рационално да бъде избиран съставът на органите на ООН, който е ограничен“, каза министърът.

„Има много структури, където трябва да бъдат избирани от съществуващите членове на Организацията на Обединените нации, – отбеляза Лавров. – За да бъдат в икономическите и правозащитните органи всички региони представени малко или много равномерно, бяха създадени тези групи, които съгласуват помежду си кандидатурите, в това число и СС, ИКОСОС, СПЧ. „Когато Съветският Съюз и Варшавският договор престанаха да съществуват, Източноевропейската група се запази, защото тя не носи политически характер и е необходима за организирането на такива избори“, отбеляза Лавров.

По думите му, в Източноевропейската група сега се е формирало единно мнение, което са подкрепили Русия и всички останали членове, независимо от това дали те са членове на НАТО или не. „Бе подписано писмо, разпространено сред всички членове на ООН за това, че ние сме убедени, че следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде представител на Източноевропейските страни. Такива кандидати към момента са  около 10 (сред които, между другото, има и жени), те са заявени от отделните страни“.

По думите на Лавров, процедурата за избиране на генералния секретар и представянето на кандидатурите са достатъчно гъвкави, и не е изключено източноевропейската група да внесе за разглеждане пред Генералната Асамблея няколко кандидата.

„Вероятно в процеса на консултациите, които продължават, някои от десетимата кандидати ще бъде отсяти, но ще бъдат представени повече от един кандидат, – отбеляза той. – В днешната ситуация, мисля, най-вероятният изход за разглеждането (на списъка с кандидати) в Съвета за Сигурност ще бъде предаването на Генералната Асамблея на няколко кандидата. Винаги досега кандидатурата е била една, защото винаги Съветът за сигурност е отсявал кандидатите чрез своите процедури. Този път, познавайки претендентите, които вече са известни, не виждам как е възможно (да се направи така), че да остане един, без да бъдат обидени останалите достойни кандидати“.