Лавров: Руско-българската дружба е проверена от времето

На 7 юли в София в рамките на празнуването на 135-годишнина от установяването на дипломатическите отношения между нашите страни се проведе пресконференция на министрите на външните работи на България и Русия Кристиан Вигенин и Сергей Лавров и презентация на книгата му „Между миналото и бъдещето. Руската дипломация в променящия се свят”.

Българската столица посрещна Лавров нееднозначно. На централния площад срещу сградата на кабинета на министрите част от събралите се искрено приветстваха посещението на лидера на руската дипломация, изразявайки солидарност с руския народ и настоявайки за укрепване на отношенията с Русия. Друга част, приблизително равна по численост на първата, беше настроена антируски, основно в светлината на развиващите се събития в Украйна. Темата се обсъди също и на срещата, но лайтмотив все пак беше строителството на южната газова магистрала, толкова важна, според Кристиан Вигенин, не само за България, но и за цяла Европа като цяло.

„Въпреки активността на демонстрантите, посещението на Сергей Лавров премина изключително на приятелска вълна, а в залите, където се провеждаха главните мероприятия, руският дипломат бе посрещан и изпращан с овации”, – каза за  „Гласът на Русия“ участничката в събитията, българската журналистка Оля Ал-Ахмед:

-Присъствах вчера на събитието, което беше грандиозно за България, т.к. от дълги години министърът на външните работи на Русия не е посещавал страната, – казва българската журналистка и добавя, че аудиторията е била препълнена и е посрещнала Лавров с бурни аплодисменти.  В залата 6 на НДК се състоя презентацията на неговата книга, която той нарече колективен труд, и благодари на българската страна за нейното издаване.

  Оля Ал-Ахмед отбеляза, че и нея, и всичките й колеги ги е впечатлила речта на дипломат номер 1 със своята точност и реални, обективни прогнози за предстоящите българо-руски отношения. Много добре беше посрещната репликата му, че «в залата се намират негови стари приятели – видни български политици и дипломати». Лавров каза, че «изключително го радват младите очи, които го гледат и слушат с такъв интерес, което значи, че има надежда както в българската, така и в руската младеж. И младото поколение ще продължи добрата традиция на едни прекрасни взаимоотношения. Според него ние всички трябва да следваме славянски девиз, че Бог е в истината.

Бурните аплодисменти за опорните точки в изказването на Сергей Лавров и радостта, с която той беше посрещнат в залата, изправена на крак, говори за отношението към него и към РФ.

Според нашата журналистка срещата между външните министри на Русия и България се състоя и беше отбелязана от участниците, като ползотворна и перспективна.