Лавров: Русия ще отговори твърдо на всяко неприятелско действие на САЩ

Русия ще си сътрудничи със САЩ там, където това отговаря на интересите й, но ще даде твърд отговор на всяко неприятелско действие от страна на Вашингтон, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия РЕН-ТВ, предаде РИА Новости.

„Далеч не всичко е подвластно на Вашингтон. Това кавалерийско-каубойско настроение, разбира се, ще остане в миналото. Това е болезнено и отнема известно време, но ние ще се отнасяме към това с разбиране, ще чакаме докато се наложи и установи тази нова реалност в главите на вашингтонските политици, а в същото време ще си сътрудничим там, където това отговаря на интересите ни и, разбира се, ще даваме твърд отговор на всяко неприятелско действие срещу нас“, подчерта Лавров.

Руският външен министър заяви, че САЩ вече разбират, че не могат сами да решават сериозните проблеми.

„Времената се променят, аз се отнасям философски към това. Сигурно, когато имаш от нищо и от никого неконтролируема мощ, това по някакъв начин отпуска и развращава в известна степен. Сега американците усещат, че не могат да решат сами сериозните проблеми, те сага дори не могат да повлияят на страни, които са техни отдавнашни съюзници, като например Турция, която игнорира исканията им, що се отнася до самото разрешаване на сирийската криза. Американците си сътрудничат с кюрдите в Сирия, а Анкара, обявила партията „Демократичен съюз“ (партньор и съюзник на САЩ) за терористична организация, я обстрелва от своя територия. Ние няколко пъти привличахме вниманието на американците към това, че тези действия нарушават всички наши споразумения и резолюции, но те някак смутено извръщат очи и казват, че са съгласни с нас, но е необходимо време, за да бъде някой по някакъв начин успокоен“.