Лавров: Русия предлага на ЕС преразглеждане на отношенията

Русия предлага на ЕС да проведат съвместно преразглеждане на отношенията. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на сесия на клуб „Валдай“ в рамките на ХХ-ия Международен икономически форум, предаде ТАСС.

„Ние преразгледахме отношенията си с ЕС, изложихме това на хартия и се получи внушителен документ. Разчитаме на това нашите колеги да го предадат и да предложат да проведем заедно подобно преразглеждане“, отбеляза министърът.

РФ и ЕС трябва да се разберат как да продължат в бъдеще, но сътрудничеството в областта на сигурността отговаря на общите интереси на двете страни, подчерта руският министър.

Избирателният подход на Евросъюза за диалог с Русия няма да проработи, каза още Лавров.

Говорейки за „принципите на Могерини“, министърът отбеляза, че те „не ни дават отговор на въпроса какво да правим (в отношенията между РФ и ЕС)“.

„Тези принципи фиксират подхода на ЕС, който се заключава в това максимално да се ограничат отношенията с нас в отделните области, включително и в енергетиката, и да ни канят за сътрудничество там, където това е изгодно за ЕС. Подобен избирателен подход няма да проработи. Бизнесът as usual е изключен“, каза Лавров.

Подходът на ЕС за ограничаване на сътрудничеството с Русия се генерира отвъд океана, заяви още руският външен министър.

„Доктриналните документи в сферата на енергетиката, които Евросъюзът приема, поставят задачата за съкращаване на зависимостта от Русия“, отбеляза той. „И ние разбираме, че тук значителна част от установките за ограничаване на сътрудничеството с Русия се генерира отвъд океана. Американците имат своите икономически интереси“, добави Лавров.