Лавров: Русия няма да се нагажда спрямо изискванията на САЩ

Лавров: Русия няма да се нагажда спрямо изискванията на САЩ

Публикувано от:

Русия няма да се нагажда в действията си спрямо изискванията на САЩ по въпроса за Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде телевизионния канал Bloomberg.

Според министъра, американската страна неведнъж е предлагала да предостави критерии, спазването на които евентуално би могло да премахне санкциите в бъдеще. „Ние няма да правим това“, категоричен е Лавров.

„Нямаме никакво намерение да променяме позицията си, защото смятаме, че тя е справедлива. Ние мислим преди всичко за украинския народ и ще правим всичко каквото е по силите ни, за да се спазват и изпълняват договореностите от Минск, с цел да се постигне урегулиране на ситуацията“, добави той.

„Но ще правим всичко това само заради нашата близост с украинския народ, защото те са наши братя и сестри, а не за да зарадваме някого отвъд океана“, подчерта Сергей Лавров.

„Основният проблем е в това, че ние сме заинтересовани в нормализирането на тези отношения (със САЩ), но не ние сме ги разрушавали. И сега е необходимо това, което американците ще нарекат „презареждане“, а може би ще бъде измислено и нещо друго, например „презареждане №2“ или „презареждане2.0“.

Председателят на Европейски съвет Херман ван Ромпей също заяви по-рано, че ЕС още през септември ще преразгледа своите санкции спрямо Русия, ако мирният план в Украйна започне да се изпълнява. В конфронтацията си с Русия, ЕС има заложени на карта много повече икономически интереси, за разлика от САЩ. Европейските страни с приближаването на зимата все повече зависят от руския газ.

Също така, Лавров обвини Европейския Съюз в опити за „едностранно постигане на икономически предимства“ за сметка на подписването на споразумението за асоцииране с Украйна. Лавров намекна, че именно заради това споразумение са били „организирани“ протестите, довели до военния преврат и свалянето от президентския пост на Виктор Янукович, както и отказа от Митническия съюз с Русия.