Лавров: Русия никога не е планирала да напада страни от НАТО

„Русия никога не е планирала и не планира да напада нито една страна от НАТО“, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. „Мисля, че в НАТО прекрасно знаят това, но просто си намират повод да разполагат повече (военна) техника и батальони“, добави той.

Москва разглежда като заплаха не самия факт за съществуването на НАТО, а действията на алианса на практика, посочи той на обща пресконференция след разговори в Москва с финландския външен министър Тимо Сойни.

„Една от основните заплахи за сигурността на Русия е по-нататъшното разширяване на НАТО на изток с изнасянето на военна инфраструктура към нашите граници и курсът на НАТО към използване на военна сила в нарушение на международното право, както това бе, например, в Либия и Югославия“, подчерта Лавров.

Русия ще се възползва от „суверенното си право да гарантира своята сигурност с мерки, адекватни на сегашните рискове“, добави руският външен министър и изрази увереност, че „нашите финландски приятели и съседи също разбират това“.

НАТО се хвана за обстановката в Украйна и за нашата реакция на опитите да бъдат дискриминирани руснаците в Украйна, за да си измисли нов повод да оправдае своето съществуване, каза още руският външен министър. Спирайки се на Минското споразумение, той изрази мнение, че за украинските власти не е изгодно да съществува обективен и прозрачен механизъм на разкриване на нарушенията на примирието.

Говорейки за Сирия, шефът на руската дипломация каза, че Москва ще продължи активно да помага на сирийската армия от въздуха, „за да не допусне превземането на Алепо от терористите“. Ние предупреждавахме американците за това, което става около Алепо, и „разчитаме, че нашите партньори ще сътрудничат честно с нас и няма да се опитват да използват нашите редовни контакти, за да реализират тихо зад гърба ни други планове – Б, В или Г“, подчерта той.

„Ние ще решаваме как да действат нашите въздушно-космически сили според собственото ни виждане за обстановката. Споделяме това виждане всекидневно с американците на видеоконференциите между базата в Хмеймим и американското командване в Аман. Така че няма да има никакви изненади за американците“, отбеляза Лавров.

Според Лавров няма заплахи, които биха оправдали милитаризацията на района на Балтийско море. Сигурността в този регион е била сред темите на разговорите му с неговия финландски колега. Тимо Сойни от своя страна отбеляза, че провежданите в момента в южната част на Финландия съвместни военни учения с НАТО не са насочени срещу никоя страна, а служат на интересите на нейната сигурност.

Финландският гост съобщи, че руският президент Владимир Путин ще посети Финландия в началото на юли.
Лавров се яви на днешната среща със Сойни с травмирана дясна ръка. От руското външно министерство успокоиха, че травмата е получена при игра на футбол, а „не е производствена травма от десетките телефонни разговори с партньорите“. Сойни му пожела скорошно оздравяване.