Лавров: Русия няма да е в позицията на ученика

Руският външен министър Сергей Лавров отправи остри критики към поведението и изказванията на някои западни политически лидери. Той дори определи като смешни думите на някои хора, че Русия се намира в международна изолация. „Никой не се е отвърнал от нас. И да се говори, че това са всички членове на международната общност, не е правилно. 80% от населението на света живее в страни, които споделят нашите подходи и искат справедливост в световната политика. Затова да се говори за каквато и да е било изолация е просто смешно“, казва Лавров.

Той отбелязва още, че западните партньори на Русия постоянно нарушават ангажиментите си в сферата на сигурността и поради тази причина съвместните дейности с ЕС, САЩ и НАТО не се получават по обичайния начин. „Политическите ангажименти по сигурността в Европа са нарушавани грубо и продължават да се нарушават“, допълни още той.

Руският първи дипломат отбеляза още, че Западът дълго време се опитвал да държи Русия на „ученическата скамейка“ в международните отношения, предаде БГНЕС. „Нашите предложения се натъкваха на егоизма на политическия елит в редица държави, които се стремяха да получат геостратегически преимущества за сметка на интересите на други страни, грубо нарушавайки приетите през 90-те години тържествени декларации на най-високо ниво и в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и в рамките на отношенията на Русия с НАТО за това, че сигурността е неделима и никой няма да укрепва своята безопасност за сметка на другите страни“, каза той.

„Надявам се нашите партньори да помнят това. Ако го забравят, ние ще им го напомним, тъй като ние няма да можем да извършваме дейности по обичайния начин нито със САЩ, нито с ЕС, нито пък с НАТО“, каза още руският министър на външните работи.

Източник: inews.bg