Лавров: Русия не желае да продължава войната на санкциите

Русия не желае да продължава войната на санкциите, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за руския Пети телевизионен канал.

Няма да продължим да налагаме санкции само за да дразним някого, както се случва с нашите партньори, когато те приемат по отношение на нас принудителни мерки, обяви Лавров.

Отношенията между Русия и САЩ се нуждаят от рестарт, заяви още руският външен министър. Ние сме заинтересовани от нормализиране на отношенията, но не ние ги разрушаваме, каза Лавров и обвини Вашингтон, че прилага двойни стандарти в борбата с тероризма.

По-рано Лавров осъди от трибуната на Общото събрание на ООН американския военен интервенционизъм в света, предаде AFP. Западният съюз начело със САЩ действа на международната арена против принципа за суверенното равенство между всички страни, членуващи в ООН, и като се обявява за защитник на демокрацията, решава кое е добро и кое зло от името на всички, подчерта руският външен министър.

САЩ и Европейският съюз подкрепиха държавния преврат в Украйна и защитават безогледно всички действия на самопровъзгласилите се киевски власти, взели курс към силово налагане на волята си над тази част от народа, която отхвърли опитите за налагане на антиконституционен ред и която отстояваше правото си на роден език, култура и история, отбеляза Лавров.