Лавров: Русия не е заинтересована отслабването на ЕС

Русия няма интерес от отслабването или разцепването на ЕС, заяви на годишната си пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Можем да видим колко е трудно да се формира единна линия на Европейския съюз, не само по отношение на интеграцията, но също така и по редица други въпроси,- отбеляза министърът. – Ние виждаме колко важна е ролята на Германия като водеща нация и локомотив на ЕС. Виждаме как Берлин се стреми максимално да вземе под внимание интересите на всички страни от ЕС. А да се направи това става все по-трудно и по-трудно“.

„Ние не сме заинтересовани от отслабването на ЕС и от появяването на пукнатини, които да предизвикат разпадането му, – подчерта Лавров. – Ние сме заинтересовани в един обединен и силен Европейски съюз, с които да работим комфортно в икономиката и във всички други области“.

„Но ние не може да не виждаме случващото се, – отбеляза руският министър. – Ние виждаме съществуващото вътре в ЕС активно-агресивно малцинство по редица въпроси, на само по отношение на Русия, но и по много въпроси, отнасящи се до вътрешното устройство“.

„Оценяваме усилията на Германия, насочени към това активно-агресивното малцинство все пак да премери апетитите и амбициите си и да следва някои общи правила, – подчерта Лавров. – А те могат да бъдат само консенсусни в ЕС, както и във всяка друга нормална равноправна организация“.