Лавров: Русия не възнамерява да воюва с Турция

Русия не възнамерява да воюва с Турция. „Нямаме намерение да воюваме с Турция, отношението ни към турския народ не се е променило. Възникват само въпроси към турското ръководство“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Министърът отбеляза, че руската страна винаги се е стремила „да изгради практични, прагматични отношения с нашите турски съседи, включително и в контекста на сирийската криза, особено когато започнахме операцията на ВКС в САР по молба на официален Дамаск“. „Вчера президентът подчерта, че ние винаги сме се стремили да се отнасяме с уважение към регионалните интереси на нашите съседи, включително регионалните интереси на Турция“, добави Лавров.

„Сега сигурно не са тайна много от нещата, за които говорим, за това, как терористите използват турската територия за подготовка на своите операции в Сирия, за подготовката на терористични актове в различни страни, как с това се опитват или не се опитват да се борят официалните власти. Тези факти отдавна бяха известни на всички, – обърна внимание руският външен министър. – Не че си затваряхме очите за това, но постоянно се стараехме да зачитаме законните интереси на турските ни съседи и се опитвахме чрез диалог с тях поверително и откровено да разясним нашата линия. Опитвахме се да ги убедим в това все пак да провеждат по-премерена политика, която не е съсредоточена само върху свалянето (на президента на Сирия Башар) Асад на всяка цена и предполагащите се в тази връзка съюзнически отношения с екстремистките групировки. Никога и на никакви равнища ние не сме давали гласност на това. Никога не сме изказвали каквито и да било негативни оценки на действията на турското ръководство“.

„Винаги сме призовавали към търсенето на конструктивни, съвместни действия и в двустранен план, и в контекста на многостранните усилия за разрешаване на сирийската криза, за борбата срещу тероризма. За съжаление, Анкара не отговори с взаимност“, отбеляза Лавров. По думите му, още преди началото на действията на ВКС на РФ оценките на Анкара на политиката на Русия в сирийската криза бяха „неподобаващи за официална презентация на ръководството на република Турция“.

Инцидентът със Су-24 „прилича на планирана провокация“

Нападението на турските ВВС на руския Су-24 прилича на планирана провокация, отбеляза руския външен министър.

Лавров припомни, че в документа, който Русия е подписала с американците и в който са изброени необходимите мерки за предотвратяване на непреднамерени инциденти във въздуха, има специална точка, която гласи, че „американците поемат задължението да гарантират това, че всички участници в коалицията без изключение ще следват процедурите, съгласувани в приетия документ“.

По думите на Лавров, турският министър не е могъл да отговори на въпроса, дали са съгласували с американците като с началници на коалицията действията си срещу руския самолет.

„От началото на операцията в Сирия между Националния център за управление на отбраната на РФ и турското министерство на отбраната бе създадена линия за спешна връзка, която не се задейства нито вчера, нито преди това, – отбеляза Лавров. – Това също повдига сериозни въпроси“.

„Ние имаме сериозни съмнения, че това е бил непреднамерен акт, това много прилича на планирана провокация“, подчерта министърът.

Москва е готова да предостави материали за инцидента

Русия разполага с материали за инцидента със Су-24 и Москва е готова да ги предостави на партньорите си, съобщи Лавров.

„Турците разпространиха писмо в Съвета за сигурност на ООН, в което излагат своята версия за това, че многократно са били подложени на нарушаване на въздушното им пространство, в дадения случай са предупредили, че за 17 секунди самолетът е навлязъл, и те не са имали избор, – отбеляза министърът. – Това не прави впечатление за сериозни анализатори и сериозни политици. Ние не започнахме да пишем свои писма, ние просто официално разпространихме в Съвета за сигурност на ООН дословно цялата стенограма на вчерашното изказване на президента Путин преди началото на преговорите с краля на Йордания. Това сега е официалният документ на СС на ООН“.

„Има и други материали, които ние сме готови да предоставим на нашите партньори, включително и данните за обективен контрол, които министерството на отбраната вече  разпространи, доколкото разбирам, за това, що се отнася до маршрута на самолета“, каза Лавров.

Анкара се стреми да запази приятелските си отношения с Москва

Руският външен министър отбеляза, че турското външно министерство уверява за стремежа на Анкара да запази приятелските си отношения с Русия.

„Турският министър ни уверяваше в стремежа да бъдат запазени приятелските отношения, отново и отново заяви, че е право на Турция да нанесе удар по всеки нарушител на въздушното пространство“, каза Лавров.

При това руският министър отбеляза, че руските власти нямат планове да посещават Турция, както и да приемат представители на републиката в Москва, но руската страна не отказва контакти.

Лавров съобщи, че е възнамерявал да посети Турция за участие в сесията на руско-турския Съвет за стратегическо планиране, който се явява координираща структура на Междудържавния диалог. „Разбира се, след нападението срещу нашия самолет, ние отменихме тази сесия“, каза министърът.

„Засега ние нямаме планове да посещаваме република Турция или да приемем тук нашите турски колеги, – посочи той. – Министърът (на външните работи на Турция Мевлют) Чавушоглу изрази надежда, че ще можем в рамките на международни мероприятия да се срещнем и спокойно да обсъдим, спомена в частност, Срещата на външните министри на ОССЕ, която ще се състои в Белград на 3-4 декември. Аз не ангажирах, необходимо е най-вече, не „спокойно да обсъдим всичко“, а да бъдат разбрани всички аспекти и последствия от случилото се“.

„Ние не отказваме контакти, днешният ми разговор с министър Чавушоглу е доказателство за това“, подчерта Лавров.

В Турция трябва да разберат, че инцидентите като този със Су-24, са недопустими

По думите на руския министър, в Турция „трябва да си направят изводи за това, че подобни нападения, като това, което се случи вчера, са абсолютно недопустими“.

„Чух днес от турския външен министър съжаление, че така се е случило, съболезнования, но всичко останало в разговора ни от негова страна бе насочено на оправдаването на турската страна, – отбеляза Лавров. – Доказателствата, които аз представих, и ще се отнася до отношенията на самата Турция към нарушенията от нейните самолети на въздушното пространство на същата тази Сирия, и за това, че турските самолети в района на Егейско море навлизат във въздушното пространство на Гърция средно 1,5 хил. пъти годишно, и Гърция постоянно протестира по този повод. Но безрезултатно“.

Как може да се нормализира ситуацията

„Какво трябва да направи Турция, за да се нормализира ситуацията?“, попита Лавров. – Трябва все пак да се направят изводите, че подобно нападение, като това, което се случи вчера, е абсолютно недопустимо. Чух от министър Чавушоглу съболезнования, но всичко останало бе насочено към оправдаването на турската позиция“.

„На двете срещи във Виена бе постигнато споразумение, че политическият процес в Сирия трябва да бъде определен от самите сирийци. Само те могат да определят съдбата на страната си, включително и съдбата на президента на САР Башар Асад, – посочи министърът. – Освен това, се договорихме, че за да започне процесът, трябва колкото се може по-скоро да започнат под егидата на ООН преговори между опозицията и правителството. А за тази цел трябва да се определят границите – кой може да представлява опозицията в рамките на единна свободна делегация“.

По думите на министъра, „съответното нареждане е дадено на представителя на ООН, който в момента се занимава с обобщаването на предложенията: какви конкретни политически групировки, може би, дори и представители на въоръжената сирийска патриотична опозиция, кой може да бъде включен в тази делегация“. В същото време, припомни Лавров, „бе постигнато споразумение за изготвяне на общо виждане за терористичната организация, като и създаването на общ списък (на такива организации)“. „Тази работа е възложена на Йордания, – заяви той. – Те се занимават с подготвителната работа, но това ще бъде сложен и дълъг процес“.

„Докато няма единен списък на терористичните организации, върху които няма да се разпространява прекратяването на огъня, и докато няма списък на опозиционната делегация, е много трудно да се продължи Виенския процес, – подчерта руският външен министър. – И всички тези заклинания, които чуваме, че Русия най-накрая се е активизирала в политическия процес, че трябва да се продължи този процес… Всичко това е от лукавия, защото Русия никога не е отслабвала оборотите в усилията си“.

Руската страна, отново припомни министърът, нееднократно „е събирала сирийската опозиция в Москва, събирала е представителите на правителството в Москва и е призовавала към сътрудничество“. „Но другите, в частност, и тези, които съставят американската коалиция, залагаха на свалянето на Асад, – отбеляза Лавров. – След като разбраха, че не нещо се получава, едва тогава промениха позицията си“. „Ние сме верни на своята позиция, тя е открита и честна, – подчерта руският дипломат. – Ние не сме длъжни, като някои наши партньори в Европа да прикриваме линията си с някакви не особено ясни зигзагообразни изказвания. Разчитаме на това, че така ще постъпват и всички останали. Но при цялата важност на Виенския процес, докато не бъде изпълнено решението от последната среща (14 ноември) за постигането на съгласие за състава на опозиционната делегация и за формирането на единен списък на терористичните организации, бъдещото продължаване на срещите в този формат е доста съмнително“.

„Най-малкото ние не очакваме възвращаемост… И аз казах това на западните ни партньори, в това число и на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който предложи да се съберем отново, – съобщи министърът. – Да се събираме, за да проведем среща за „дърпането на въжето“ относно съдбата на Асад , е безперспективно и безсмислено. Това е загуба на време. Трябва да се договорим за списъците с терористи и за състава на делегацията, без това договорният процес няма да започне“.

Нападението срещу Су-24 не бива да се използва за създаване на безполетна зона в Сирия

Русия разчита на това, че нападението на Су-24 няма да бъде използвано за прокарване на идеята за създаване в Северна Сирия на зона забранена за полети, отбеляза Лавров.

„По последна информация, в района, който нашите турски колеги смятат за населен от туркмени, не само наброяват няколко стотин, а може би и над хиляда терористи, включително и от РФ, които представляват пряка заплаха за нашата сигурност, за сигурността на нашите хора, но според наличната информация, в този район е разположена и инфраструктура на терористите, включително складове с оръжие, боеприпаси, командни центрове и пунктове за снабдяване“, отбеляза руският министър.

В тази връзка той се поинтересува от турския си колега, „не означава ли подобно внимание от страна на Анкара към този район, включително постоянните предложения за това да бъде създадена буферна зона на тази територия, стремеж да се огради тази инфраструктура и да не се допусне нейното унищожаване“. По думите му, този въпрос е останал без отговор.

„В контекста на вчерашния инцидент с нападението на турските ВВС срещу руския самолет в друга светлина се представя и ситуацията с нелегалната търговия с петрол, и въобще с нелегалната петролна индустрия, която терористите от ИДИЛ са създали на своя територия, – обърна внимание Лавров. – Вчерашният инцидент се случи след като по тези бензиновози започнаха да се нанасят доста ефективни удари от нашата авиация“.

Руският външен министър припомни, че в рамките на срещата на върха на Г-20 в Анталия турската страна е повдигнала темата за създаването на буферна зона, забранена за полети зона. Той  изрази надежда, че „подобни опити, включващи нахлуване на сирийска територия, на територията на суверенна държава, няма да получат продължение и че вчерашното нападение срещу нашия самолет, както и цялата ситуация няма да бъде използвана за това, да бъде прокарана идеята за създаване на зона забранена за полети, на буферна зона“.

За изказването на генералния секретар на НАТО

На Русия е известно, че изказването на генералния секретар на НАТО за Су-24 не е било дословно съгласувано с всички страни от Алианса, отбеляза руският външен министър.

„Там е било много горещо на тази дискусия (в НАТО за Су-24), – отбеляза Лавров. – По адрес на Турция за нападението срещу руския самолет са се изказвали много нелицеприятни оценки, но прословутата солидарност на съюзниците все пак е надделяла“. „Ние също така знаем, че изказването, което направи генералният секретар, не е било дословно съгласувано с всички, той е поел отговорността, погледнал е водещите членове на НАТО, вслушал се е в тях и е казал това, което е казал“, добави Лавров.

„Вчера на заседание на съвета на НАТО, по-точно след края му, прозвучаха странни оценки, които не съдържаха никакво съжаление или съболезнования, а имаха за цел да прикрият това, което направиха турските ВВС. Същата реакция прозвуча и от страна на ЕС“, подчерта още министърът.

„Стори ми се, че изказването бе малко измъчено (на Столтенберг), общо взето покриващо това, което се е случило от турска страна, – каза министърът. – В НАТО все пак са 28 члена, затова е трудно да бъде засекретено това, което се е дискутирало в Брюксел. И известна информация достига до нас“.

„Някои членове на коалицията, включително и тези, които предоставят свои бойни самолети за нанасяне на удари по територията на Ирак и Сирия, ни увериха, че понеже самолетите, които са на въоръжение на техните ВВС са американско производство, американците изискват преди да нанасят удари, да поискат съгласието на САЩ за такива действия, – съобщи руският министър. – Доколкото разбрах, нашият самолет е бил свален от американски F-16. Интересно, важи ли за Турция това изискване на американците участниците в коалицията да използват самолети, получени от САЩ, и ако се важи, интересно ми е, дали Турция е поискала разрешение от Съединените щати да вдигне във въздуха самолетите си и над сирийска територия да свали неидентифициран самолет над сирийската територия“.

Руският външен министър съобщи, че върховният представител на ЕС по международните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини на 25 ноември ще държи реч пред Европарламента. „Тя също поиска да проведе телефонен разговор с нас, – каза Лавров. – Може би, след срещата ни с вас ще се появи такава възможност“.

За предложението на френския президент

Руският външен министър нарече правилно предложението на френския президент Франсоа Оланд да бъдат приети мерки за затварянето на сирийско-турската граница.

„Аз обърнах внимание, връщайки се към пресконференцията на президентите на Франция и САЩ Франсоа Оланд и Барак Обама във Вашингтон, че френският президент предложи да бъдат приети мерки за затварянето на турско-сирийската граница, за да бъде прекратен потокът от терористи, както и подкрепата на терористите, – каза руският министър. – Показателно е, че президентът Обама не реагира на това по никакъв начин, но аз смятам, че това е правилно предложение“.

„Надявам се, че утре (на срещата с руския президент Владимир Путин) президентът Оланд ще ни каже по-подробно за това, – отбеляза Лавров. – Ние сме готови да разгледаме необходимите за това мерки“.

„Мнозина твърдят, че чрез затварянето на тази граница, ние на практика ще пресечем терористичната заплаха в Сирия“, добави Лавров.

РФ не иска изкуствено да създава проблеми за турските компании

Русия не иска изкуствено да създава проблеми за руските и турските компании и производители, но действията на Анкара не може да останат без отговор, подчерта Сергей Лавров.

„Сега на правителството е дадено нареждане, то разглежда целия комплекс от тези отношения, каза министърът. – Разбира се, ние не искаме изкуствено да създаваме проблеми за турските производители и експерти, които нямат никаква вина за това, което се случи. Не искаме да създаваме излишни проблеми за нашите граждани, за нашите компании, които си сътрудничат с турската страна“.

„Но ние не можем да оставим случилото се без реакция. Не защото задължително трябва да отговорим с нещо, съвсем не. Просто всъщност на турска територия са се натрупали прекалено много явления, които представляват пряка терористична заплаха за нашите граждани, и не само за тях. Това е нещо като плацдарм, който може би не се контролира от никого. Макар да постъпва информация за това, че тези процеси така или иначе се съпровождат от спецслужбите“, отбеляза Лавров.

„Многофункционалната, многокомпонентна ситуация изисква междуведомствен анализ. Той ще бъде оперативно проведен. Ще бъдат изготвени предложения за доклад на президента, – увери руският външен министър. – Надявам се, че всичко това ще стане бързо, и ние разбира се няма да правим предложения, които биха създали изкуствено отчуждаване между народите на страните ни“.

Що се отнася до препоръките към руските граждани да не посещават Турция, Лавров подчерта, че „това не е някакво отмъщение“. „Ние оценихме наличието на терористични заплахи в Турция много обективно. Тази препоръка е направена въз основа на обективен и цялостен анализ на ситуацията“, добави той.