Лавров: Русия е против позицията на ЕС за въоръжена намеса в Либия

Москва се обявява против позицията на редица европейски страни, сред които и Великобритания, за въоръжена намеса в процеса на регулиране на ситуацията в Либия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Ние сме против политиката  на някои наши партньори, а те, европейците, в частност, вече открито говорят за това, чух, че във Великобритания вървят подобни дискусии, че не трябва да се чака, докато всички страни в Либия се присъединят към споразуменията, а има правителство на (Фаиз) Сарадж, нека това правителство покани чуждестранни помощници като военни съветници, като спецназовци, и въоръжени контингенти като цяло, за да помогнат в борбата с тероризма“, каза той след преговори с председателя на Комисията на Африканския съюз Нкосазана Дламини-Зума.

По думите на Лавров борбата с тероризма е важна, но не трябва да се забравя по какъв начин тероризмът е обхванал Либия. „Това се случи след незаконното нахлуване, незаконната атака срещу либийската държава без каквито и да било санкции от страна на Съвета за сигурност“, каза той.

„Важното е поканата за чужда намеса наистина да се опира на консенсуса на всички политически сили в Либия, а не просто на нечие желание. Ние изхождаме от това, че всеки такъв вариант за действие няма да бъде легитимен, ако заобиколи Съвета за сигурност на ООН. Съществуват подобни настроения и ние ги считаме за недопустими“, отбеляза руският външен министър.