Лавров: Русия вижда усилията на Сърбия за укрепване на двустранните връзки

Руската федерация вижда усилията на Сърбия за укрепване на взаимните приятелски отношения, заяви в понеделник руският министър на външните работи Сергей Лавров в сръбската столица Белград при откриването на срещата му с премиера Александър Вучич, предава ТАСС.
„Ние много високо оценяваме вашия личен принос за развитието на отношенията с Руската федерация, това внимание, което отделяте на всички направления на нашето сътрудничество“, заяви Лавров.
Вучич на свой ред приветства руския министър на руски език и отбеляза добрите политически отношения между страните, изразявайки увереност, че икономическите отношения между тях могат да достигнат по-високо ниво.
„Надявам се, че ще се чувствате като у дома в Сърбия“, добави сръбският министър-председател, обръщайки се към членовете на делегацията от Москва.

Сърбия няма да се присъедини към санкциите срещу Русия, заяви сръбският външен министър на Ивица Дачич на брифинг в Белград, РИА „Новости“.

„Няма да се присъединим към санкциите или към каквито и да било мерки по отношение на Русия. Както знаете нямаме намерение да ставаме членове на НАТО“,  заявил Дачич.

Той подчерта, че желанието на страната да стане член на ЕС няма абсолютно никакво отношение към отношенията с Русия и Сърбия няма да позволи това желание да бъде представено като антируска позиция.