Лавров: Реформата на СС на ООН изисква компромис

За реформата на Съвета за сигурност на ООН е необходим компромис между двата непримирими засега подхода за категориите за разширяване, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за ТАСС.

„Целият процес сега не може по никакъв начин да излезе на финалната права, защото съществуват непримирими противоречия между двете групи страни и опити да се утвърди, че едва ли не „петорката“ от постоянни членове не може да се договори, и затова няма резултат“, отбеляза Лавров. „Главният проблем е в това, че има две непримирими позиции. Едната група от страни настоява на това, да бъдат създадени нови постоянни места, а втората счита, че категорично не бива да се допуска създаването на нови постоянни места и трябва да бъде търсено решение чрез разширяването на броя на непостоянните членове“, обърна внимание руският външен министър. При това двете групи се обявяват за разширяване на СС на ООН, добави Лавров.

По думите му, за статут на постоянен член претендират Индия и Бразилия. „Ние ги смятаме за напълно достойни, много силни конкуренти“, подчерта руският министър. За такъв статут претендират и Германия и Япония. „Групата на „четирите“, която си е сформирала достатъчно солидна компания в подкрепа на своите претенции и заявки периодично казва: „Хайде да гласуваме“. Според Устава на ООН има правила, според които подобен род неща се решават от две трети от гласовете на членовете на Генералната Асамблея на ООН“, каза Лавров.

Той отбеляза, че другата група от страни, които наричат себе си „обединили се в името на консенсуса“ – това са Италия, Мексико, скандинавските страни, Испания, редица азиатски страни, сред които Пакистан, Малайзия, Индонезия и много латиноамерикански страни. „Те смятат, че новите постоянни членове – това е нецелесъобразна стъпка, защото няколко страни отново заемат места, а всичко останали по-рядко ще се избират в СС на ООС, защото това, което е могло да бъде отдадено в ротация, ще бъде заето от новите постоянни членове“, поясни министърът. „Трябва да се търси компромис“, подчерта Лавров.

Русия е готова да подкрепи всяко решение за реформата на Съвета за сигурност на ООН, ако то бъде предмет на широко съгласие, заяви още руският министър. При това Лавров направи уговорката, че „широко съгласие“ е много повече от две трети.

„Нашата позиция се заключава в това, че ние сме готови да подкрепим абсолютно всяко решение, – подчерта министърът. – Аз сега дори не се шегувам и говоря сериозно. Или да се добавят само постоянни места, или да се добавят само непостоянни, или няколко постоянни и няколко непостоянни“. „Основното в нашата позиция е в това да бъде съобразен изначалния мандат на Генералната асамблея с цяла тази работа, а мандатът гласи, че окончателното решение трябва да бъде предмет на широко съгласие, а това съвсем не са две трети от гласовете, – поясни Лавров. – Не говорим за стопроцентов консенсус, и ГА на ООН не го е изисквала. Винаги една-две страни могат да имат някакви свои собствени представи и да не се присъединят към консенсуса, но широкото съгласие – това не са две трети“. В противен случай, счита министърът, този „обновен“ Съвет за сигурност „ще бъде не по-легитимен, а много по-малко легитимен от сегашния“.

Правото на вето в Съвета за сигурност на ООН, което толкова често бива подлагано на критика, е основен гарант на системата за контрол и балансиране, отбеляза още Лавров.

„Ще отбележа, че правото на вето, което толкова често критикуват, всъщност е основният гарант за осигуряване на контрол и балансиране, необходими във всяка демократична система, – каза министърът. – Друго нещо е, че се опитват да провокират ситуации, които биха могли да попаднат под ветото за непочтени политически цели, както това се случи няколко пъти, когато нашите западни партньори хвърляха абсолютно нямащи никаква практическа стойност резолюции от типа на годишнината от събитията в Сребреница“.

„При целия трагизъм на тези събития не е работа на СС на ООН просто да заема една от страните при споменаването на конфликтите с 20-годишна давност“, подчерта Лавров.

„Точно по същия начин не е работа на Съвета за сигурност и да се намесва в разследването на катастрофата на малайзийския „Боинг“, обърна внимание руският министър. „Няма да се впускам в детайли. Главното е, че Съветът за сигурност на ООН запазва своята жизненост и всичко необходимо, за да може и в бъдеще да играе централна роля в разрешаването на международните кризи“, добави той.