Лавров: Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия остава основа за напредък

Декемврийската резолюция на Съвета за сигурност на ООН за разрешаването на кризата в Сирия си остава основа за напредък. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори с държавния секретар на САЩ Джон Кери в сряда, предаде ТАСС.

„Ние, най-важното, направихме еднозначен извод: резолюцията на Съвета за сигурност на ООН си остава основа за това да продължим напред, – каза Лавров. – В съответствие с тази резолюция ние обсъдихме практическите стъпки, с които да бъдат осигурени условията за обявяването на прекратяване на огъня, което няма да се разпространява върху терористичните организации „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“.

„Те не могат да попадат под договореностите за примирие, те остават наши врагове, – отбеляза министърът. – И всички ние ще продължим да се борим с тях да пълното им унищожаване“.

За преместването на датата на междусирийските преговори

Лавров заяви, че Русия и САЩ нямат намерение да изместят датата на междусирийските преговори за февруари.

„До края на януари остават още много дни. Ние нямаме някакви размишления, за да пренасяме началото на преговорите от януари на февруари, – отбеляза той. – Това е позицията и на Русия, и на САЩ.“

„Уверен съм, че в близките дни, през януари, тези преговори трябва да започнат“, добави руският министър.

Русия, САЩ и другите участници в Международната група за подкрепа на Сирия няма да участват в междусирийските преговори за политическо разрешаване на кризата, заяви Лавров.

„Безусловно, Русия, САЩ и другите участници в Международната група за подкрепа на Сирия няма да участват в преговорите между сирийското правителство и опозицията,- отбеляза руският външен министър. – Ние ще съпровождаме тези преговори във формите, които ще бъдат най-полезни за това сирийците да постигнат споразумение как съвместно да решават задачите на преходния период, и за това каква ще бъде новата им конституция за предсрочните избори, и много други“.

Руският министър изрази надежда, че преговорният процес ще започне през януари тази година.

„Подчертавам, процесът само ще започне, защото, разбира се, той ще отнеме немалко време. Предстои решаването на редица трудни задачи, които са формулирани в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и в решенията на Международната група за подкрепа на Сирия, която се събира във Виена и Ню Йорк“, каза още Лавров.

За суверенитета и териториалната цялост на Сирия и Ирак

Русия и САЩ твърдо се обявяват за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и Ирак, заяви Лавров.

„Общият ни извод за различните конфликти в Близкия изток и Северна Африка се заключава в това, че Русия и САЩ твърдо се обявяват за суверенитета и териториалната цялост на всички държави в този регион, – отбеляза руският външен министър. – Това се отнася най-вече за Сирия и Ирак, защото по отношение на тези две страни може да се чуят разсъждения, че не би било зле на тяхно място да се създадат няколко държави“.

Лавров също така съобщи, че на специалния посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура ще се отдаде възможност да сформира максимално представителна делегация на опозицията за междусирийските преговори.

За координацията на хуманитарната помощ за Сирия

Русия има готовност да координира по-тясно с Вашингтон действията си в Сирия, заяви Лавров.

„Потвърдихме необходимостта хуманитарните проблеми в Сирия да бъдат разрешени, разказахме за това как ВКС планират своите операции, отчитайки всички програми, които изпълняват в Сирия ООН, „Червен кръст“ и други неправителствени организации“, уточни той.

„Заявихме, че сме готови да координираме по-тясно действията си с американската коалиция и в тази насока, но основното, за което говорихме, е преди всичко координацията на антитерористичните действия“, подчерта Лавров.

Позицията на МВнР на Русия за „Ахрар аш-Шам“ и „Джейш ал-ислам“

Москва няма да се откаже от позицията си за изключването на „Ахрар аш-Шам“ и „Джейш ал-ислам“ от преговорите за Сирия, отбеляза Лавров.

„Това не означава, че ние сме се отказали от позицията си за терористичната същност на тези организации. „Джейш ал-ислам“ обстрелваше жилищни сгради и руското посолство, – каза Лавров. – „Ахрар аш-Шам“ е плод на „Ал Кайда“. Предоставили сме информация, потвърждаваща справедливостта на позицията ни“.