Лавров разчита, че Вашингтон ще предпази Киев от „нови военни авантюри”

Москва разчита, че след визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Русия, Вашингтон ще използва влиянието си върху украинските власти и те ще започнат да спазват минските споразумения. Това заяви в сряда министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пред Съвета на Федерацията, предаде ТАСС.

„Разчитаме, че в резултат на  срещата в Сочи, Вашингтон ще използва влиянието си върху Киев, за да го убеди да не допуска нови авантюри и да изпълнява минските споразумения”, заяви Лавров.

Според руския външен министър, диалогът между Киев, Донецк и Луганск става реалност. „Своята дейност започнаха работните подгрупи на контактната група, проведоха се три срещи, а на 22 май ще се състои заседание на подгрупата по политически въпроси”, поясни Лавров.

Той почерта, че изпълняването  на минските договорености на базата на пряк диалог с Донецк и Луганск, остава единственият реалистичен път за урегулиране на кризата в Украйна.

Сергей Лавров отбеляза, че НАТО не е давал обещания за присъединение към алианса. Той припомни, че наскоро се проведе заседание на Комисията НАТО-Украйна.

„Освен риториката и уверенията в това, че провежданите в Украйна реформи в областта на сигурността и армията ще бъдат подкрепени, никакви конкретни обещания за какъв-то и да било процес за встъпване в НАТО (според съдържанието на окончателния документ) не е имало. Изхождайки от това може да се направят съответните изводи и такива оценки се потвърждават от нашите контакти”, подчерта Лавров.