Лавров: Развитието на отношенията с Китай отговаря на приоритетите на Русия

Развитието на руско-китайските отношения отговаря на приоритетите на Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Развитието на руско-китайските отношения е приоритет за Русия, и се надявам, че това отговаря на интересите за мир и стабилност“, каза той в хода на срещата с външния министър на Китай Ван И, която се проведе в рамките на форума АСЕАН.

Лавров припомни за провелата се през май визита в РФ на председателя на КНР Си Дзинпин и предстоящата визита на руския президент в Китай.

„През юли нашите лидери се срещнаха, когато участваха в срещите на върха на ШОС и БРИКС в Уфа. Точно месец след това руският президент по покана на председателя на Китайската народна република ще участва в мероприятията по случай 70-тата годишнина от победата във войната на съпротивата на Китай на японския милитаризъм. Надявам се, че днес ние с вас ще можем да обсъдим хода на подготовката за тази визита“, отбеляза руският външен министър.

Ван И на свой ред съобщи, че миналия месец „Русия в качеството си на домакин много успешно е провела срещите на върха на ШОС и БРИКС“.

„Всичко това потвърди много високата способност на руската страна за организация на големи международни мероприятия и важното международно влияние на вашата страна“, отбеляза китайският министър.