Лавров призова Европа да извлече правилни изводи от събитията в Украйна

Москва призовава Европа да направи правилни изводи от събитията в Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров на съвместно заседание на колегията на руското и беларуското дипломатически ведомства, предаде ТАСС.

„От събитията в Украйна трябва да се направят правилните изводи и да започне работа по издаването на единно икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток, опиращо се на принципите за равна и неделима сигурност и широко сътрудничество, – каза министърът. – В рамките на мащабния проект може да бъде гарантирано прогресивното  развитие на всички държави без изключение на нашия общ континент“.

„Ние постоянно изхождаме от това, че най-важният компонент от работата в тази насока е постепенното хармонизиране на процесите на европейската и евразийската интеграция. Днес ние съвместно ще разгледаме с белоруските ни приятели възможността за взаимноизгоден диалог между ЕАИС и ЕС“.

„Предполагаме, че за сближаването между ЕАИС и ЕС са налице всички необходими предпоставки, включително ангажираността към единните правила за търговията. Неотдавна съответното предложение бе предадено от Евразийската икономическа комисия на Брюксел. Надяваме се, че то ще получи конструктивна реакция от страна на европейците“, добави министърът.