Лавров: Приднестровието може да стане независимо, ако Молдова промени извънблоковия си статус

Приднестровието ще има правото самостоятелно да определя своето бъдеще, ако Молдова промени извънблоковия си статус. Такова мнение изрази руският външен министър Сергей Лавров по време на лекция, посветена на въпросите на външата политика.

Лавров напомни, че в началото на урегулирането на ситуацията в Приднестровието, е постигнато споразумение, съгласно което регионът има правото самостоятелно да приема решения за бъдещето си, ако Молдова не запази извънблоковия си статус.

„И ние тази позиция, с която всички виесе съгласихте, и с която започна всичко, ще продължим да отстояваме”, заяви руският министър.

Действията на днешните власти в Молдова са незаконни, смята Лавров.

„На днешния етап властите в Кишинев очевидно се опитват да се придвижват в недемократична посока. Какво означава въведеното неотдавна решение на Конституционния съд за това, че всяка партия, целта на която не е евроинтеграцията, е антикоституционна. Бях объркан, когато прочетох тази новина. То това е безумно решение”, заяви още Лавров.

Руският министър уточни, че в хода на урегулирането на приднестровския конфликт е  било поставено условието „да се търси специален статут на Приднестровието в рамките на зачитането на териториалната цялост на Молдова, която трябва да остане суверенна държава, притежаваща военен и политически неутралитет”.

„В момента се опитват да представят нещата така, че, първо, военно-политическия неутралитет е нещо временно и конституцията може да се промени. А що се отнася до запазването на неутралитета на Молдова, съхраняването на нейната независимост, то тук възникват редица въпроси, като се вземат предвид не само изявленията на лидерите на Румъния за това, че присъединяването на Молдова с нейната историческа родина е само въпрос на време”, поясни Лавров.

Коментирайки решението на молдовския Конституционен съд, руският външен министър отбеляза, че шестима от общо седемте члена на тази институция са румънски граждани. „Те приеха решение, според което  всяка партия, ако са верни съобщенията в медиите, която  не е записала в устава си като своя крайна цел присъединяването към Евросъюза, е антикоституционна”, каза още Лавров.