Лавров: Преговорите в Женева трябва да спомогнат за изпълняването на споразуменията за Сирия

Споразуменията за Сирия, включително и прекратяването на бойните действия, трябва да бъдат спазвани от всички страни, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„Всички страни трябва да спазват задълженията си. Разчитаме, че за това ще спомогнат възобновяващите се междусирийски преговори“, каза той. Лавров подчерта, че в консултациите трябва да участва широк спектър от опозицията с изключение на терористите.

Руският министър заяви още, че опитите да се представи една от групировките на опозицията в Сирия като главна на междусирийските преговори не съответства на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

„Опитите на една или друга група от опозицията да се представи като главна на преговорите с правителството на Башар Асад не съответства с изискванията на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, подчерта Лавров.

Според него специалният посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан Де Мистура „трябва да приеме решение за участие на кюрдите в междусирийските преговори“.

„Сега, когато кюрдите са съюзници и на американската коалиция, и на Руската федерация в борбата с „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“, те укрепиха влиянието си „на земята“, – каза Лавров. – Началото на преговорите без участието на тази група би било проява на слабост от страна на международната общност“.