Лавров посъветва САЩ да бъдат по-търпеливи по въпроса за Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров посъветва САЩ да бъдат по-търпеливи по въпроса за Сирия, предаде РИА Новости.

По-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че търпението на Вашингтон „не е безкрайно“ и на практика е ограничено от това дали Асад ще бъде привлечен под отговорност. По-късно от Държавния департамент поясниха, че по този начин Кери е изразил безпокойството си от създалата се в Сирия ситуация.

На Петербургския международен икономически форум в четвъртък Лавров заяви, че е учуден от изказването на американския си колега. По думите му, Русия не е давала никакви обещания – страните, участващи в разрешаването на сирийския конфликт, са се договорили да се ръководят от споразуменията на Международната група за подкрепа на Сирия, закрепени в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Според руския министър няма прогрес по преговорите за Сирия. „По никакъв начин не могат да започнат политически диалог с участието на всички сирийски страни“, каза Лавров. Той добави, че страните не успяват да седнат на масата за преговори, както изисква резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, не по вина на Русия, а на САЩ, „които по някаква причина не могат или не искат да натиснат съюзниците си в региона, а тези съюзници заемат ултимативни позиции“.