Лавров: Популярността на Путин е свързана с независимата политика на Русия

Световната популярност на руския президент Владимир Путин е свързана с независимата политика на Русия, която държи на думата си. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в речта си на младежкия форум „Територия на смислите в Клязма“.

„Най-популярният лидер в света е Владимир Путин. Това не са някакви умозаключения, това се опира на провежданите с години проучвания на общественото мнение. То се разбира, когато общуваш с аудиторията извън страната, – обърна внимание той. – Това се обяснява с уважението на независимата политика, независима не в плана „както искам, така и правя“, а в плана на спазването на международното право, на принципа „договорихме се – значи, трябва да бъде изпълнено“.

На представянето си на форума, в работата на който по-рано участва руският президент Владимир Путин, министърът отбеляза, че епохата на доминирането на Запада в политическия и икономическия отрасли вече приключва.

Министърът поясни, че доминирането на Запада е продължило не едно столетие, като сега нови центрове се формират в Азиатско-Тихоокеанския регион. Лавров заяви, че се формира „полицентрично устройство“ и добави, че това е дълъг процес.

„Ние наблюдаваме опити от страна на Запада да се запази доминирането вече по изкуствен път, включително и за сметка на натиска върху други страни, за сметка на използването на санкциите и дори чрез използването на въоръжени сили в нарушение на международното право и Устава на ООН. Това добавя хаос в международните отношения“, отбеляза Лавров.

Той добави, че проблемите с борбата срещу тероризма и нелегалните мигранти са резултат от намесата на Запада в делата на суверенните държави, а също така подчерта, че именно поради тази причина Близкият Изток и Северна Африка са се превърнали в „разсадник на тероризма и насилствения екстремизъм“.