Лавров: Отдавна трябваше да има отказ от политиката на сдържане на Русия

Продължава се политиката на сдържане на Русия, макар от такава политика отдавна да е трябвало да се откаже и тя да остане в историята, заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров по време на годишната си пресконференция, предаде РИА Новости.

„Продължава инерцията на опитите за сдържане на Русия, макар тази линия отдавна да трябваше да бъде оставена в историята, продължават опитите за извличане на едностранни изгоди и дори да ни накажат за самостоятелната ни външна политика“, добави Лавров.

По думите му, последователната линия на руската външна политика е спомогнала да увеличаване на разбирането на необходимостта от широко сътрудничество за изход от кризисните ситуации.

„Нашата последователна политика, наред с натрупването на известни разходи от конфронтационната политика на нашите партньори, наред с разширяването на проблемите в световните дела, спомогна през изминалата година за увеличаване на разбирането от всички участници в международното общуване на безалтернативността на широкото сътрудничество за съвместното намиране на решение за изход от кризисните ситуации“, каза руският министър.