Лавров: Опитите на Запада да претендират за господство в света са илюзорни

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза илюзорността на опитите на Запада да претендират за господство в света. Това той заяви по време на „Правителствения час“ в Държавната дума, предаде ТАСС.

„В света се увеличава глобалната конкуренция. На фона на изострянето на терористичната заплаха в света и увеличаването на регионалните конфликти все по-отчетливо се проследява стремежа на Запада с всички възможни средства да постигне глобално господство. Това е илюзорност, нито една група от страни не може да претендира за подобно нещо“, отбеляза руският външен министър.

Лавров заяви, че Западът се опитва да подкопае позициите на Русия на пазара на енергоносители и оръжия, но Москва няма да позволи да бъде въвлечена в конфронтация.

„Виждаме продължаващите опити да се окаже натиск върху нас, да се разгърне антируска кампания с цел да ни накарат да се откажем от принципните си нравствени подходи към проблемите на устройството на света“, каза Лавров. „Налице е желанието за наша сметка да се скалъпи трансатлантическата дисциплина и да се подкопаят позициите на Русия като конкурент на пазара на енергоносители и оръжие“, добави руският министър.

„Ние не смятаме да се впускаме нито в налаганата ни от САЩ конфронтация, нито в тази с НАТО и ЕС“, подчерта той.