Лавров: Няма съмнения, че адвокатът Грабовски е убит заради това, че защитаваше руски граждани

Няма никакви съмнения, че адвокатът Юрий Грабовски е убит заради това, че е защитавал руски граждани, заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори с швейцарския си колега Дидие Буркхалтер, предаде ТАСС.

„Винаги, когато възникват вътрешни въоръжени конфликти, има немалко хора, които идват отвън по различни причини – кой за пари, кой в търсене на приключения, кой по убеждение, за да участват в подобен род ситуации, – отбеляза руският министър. – Медиите в Русия и Западна Европа неведнъж излъчваха интервюта с доброволци, сражаващи се и за едната, и за другата страна в конфликта“.

„На страната на ВСУ (Въоръжените сили на Украйна – бел. пр.), на страната на радикалните националистически батальони воюват националисти и неонацисти от редица европейски страни. Показваха ги, те се гордеят с това, – подчерта Лавров. – И ние никога не сме криели, че има руски граждани в Източна Украйна. Там има граждани, които са отишли там заедно, между другото, със сърби, испанци и италианци. С тях също бяха излъчвани интервюта. Да, те воюват там“.

„В Украйна има двама руски граждани (Александър Александров и Евгений Ерофеев – бел. ТАСС), които действително отдавна са служили във Въоръжените сили на Русия, след което са се уволнили и са отишли да воюват в Донбас в редиците на опълчението. Те бяха задържани и сега срещу тях се води съдебен процес“, припомни руският външен министър.

„Адвокатът на тези наши граждани на практика в пряк ефир бе измъчван, а след това убит. И никой не се съмнява, показаха го по телевизията, че го убиха заради това, че защитаваше граждани, намиращи се в процес на разследване, в процес на следствие в рамките на съдебните процедури в Украйна, – подчерта Лавров. – Заплахи се носеха и срещу още един адвокат, защитаващ същите граждани (Оксана Соколовская – бел. ТАСС)“.

 

error: Съдържанието ни е авторско!